Un alt loc, o altă poveste.
Istoria acestui pod e una extrem de veche: a fost ridicat în primul secol al erei noastre de către romani. Este cel mai înalt pod de gen vreodată construit de către ei: o impresionantă înălţime de 49 de metri. Pe lângă asta, gradul său de conservare este aproape intact fiind şi singurul exemplu de pod antic cu trei nivele încă în picioare. Iar arhitectura sa vorbeşte de la sine. Pe mine m-a lăsat fără grai din primul moment în care l-am zărit.
Cu toată sinceritatea, mărturisesc că nu ştiam nimic despre existenţa unui asemenea pod. Nu mi-l amintesc din cărţile de istorie. Şi nici nu l-am zărit pe la televizor vreodată. Am ajuns acolo alături de un grup mixt, germani şi francezi, şi l-am descoperit la pas. Am urcat în el, traversând dintr-o parte în alta ultimul nivel şi făcând poze de acolo sus ori de câte ori ieşeam puţin la lumină. Accesul este unul limitat. Noi am avut ghid pus la dispoziţie de sit, iar excursia a fost una organizată de către liceul francez în care eram asistent Comenius la vremea aceea. De altfel, podul se află închis într-o suprafaţă destul de mare cunoscută sub numele de Site du Pont du Gard. Nu îmi mai amintesc cât a costat biletul de intrare, dar preţurile în sudul Franţei sunt destul de piperate când vine vorba de vizitarea obiectivelor istorice. În cazul în care vreţi să vă aventuraţi pe acolo, pregătiţi serios buzunarele!
(mi-a plăcut cât de solitar pare acest măslin şi i-am făcut o grămadă de poze)
(imagini de ansamblu ale podului)
(La un moment dat ghidul ne-a întrebat care este rolul acestor ‘creste’ care ies din pod. Nimeni nu a ştiu răspunsul corect. Se pare că nu e unul decorativ. Au rămas aşa din timpul construcţiei podului , iar rolul lor a fost unul de susţinere ori de câte ori mai ridicau câte un nivel şi totuşi, deşi au finalizat contrucţia în 5 ani, romanii nu le-au îndepărtat ci le-au lăsat acolo în mod intenţionat. Explicaţia este următoarea: dintre antici, grecii erau cei artistici, ei îşi înfrumuseţau palatele, clădirile şi puneau preţ pe puterea detaliului. În schimb, romanii erau cunoscuţi drept buni arhitecţi. Nu degeaba ‘toate drumurile duc la Roma’! …şi construcţii antice ca acest pod încă nu s-au prăbuşit nici astăzi! Nu au înlăturat reminiscenţele care au stat la baza construirii podului tocmai în ideea în care era mult mai la îndemână să se revină cu alte lucrări asupra podului, în caz de nevoie, refolosindu-le. Foarte practici romanii, nu-i aşa?
(cea mai cunoscută imagine a podului; am revăzut-o de multe ori prin diferite publicaţii, mai impresionată am fost atunci când am dat peste o imagine asemănătoare a podului într-un dicţionar monolingv al limbii engleze)
(cât să vă faceţi o idee!- primul nivel al podului)
(pe aici am intrat şi parcurs apoi ultimul nivel al podului.)
(imagine de sus, de pe pod)
(râul din imagine este Gard sau Gardon)
Podul se găseşte în apropiere de oraşul francez Nîmes căruia i-a şi furnizat timp de 5 secole apa curentă.
Pentru informaţii suplimentare puteţi consulta site-ul oficial al podului: http://www.pontdugard.fr/fr. Informaţiile mai pot fi citite, pe lângă franceză, în engleză şi germană.
Foto credit: arhivă personală.
Bon voyage!