O recomandare pe care vreau să o fac celor care sunt interesaţi de fenomenul „Bărăgan” din anii „50.

Cartea face parte din Seria condeieri plugari şi a apărut la Timişoara în anul 2012.

Din experienţa lecturilor proprii, ţin să precizez că am citit numeroase scrieri în genul celei de faţă şi mă refer aici la scrierea memorialistică, dar că în momentul în care am început să citesc cartea aceasta m-am lovit de o cu totul altă abordare.

Ion Colojoară, ţăranul poet, aşa cum chiar dumnealui se autointitulează povesteşte experienţa Bărăganului ca pe un fapt dat, parte de viaţă, ca un element integrat al destinului ce i-a fost dat să-l trăiască. Scrierea este subiectivă, dar nu veţi găsi aici lamentări, de asemenea povestirile sunt factuale, dar fără să încetinească ritmul lecturii. Tonul este unul poetic. Aici apare noul. Nu am mai citit nicio carte despre Bărăgan care să îmbine atât de frumos poezia cu veridicitatea unor fapte, până la urmă, abominabile! Ba mai multe decât atât, veţi găsi şi câteva dintre poemele autorului spre finalul cărţii. Ion Colojoară are publicate şi volume de poezii.

Mi-a plăcut felul în care a fost prezentată istorisirea din perspectiva tânărului Creţu (autorul însuşi) care, de fiecare dată, prin hărnicie şi sinceritate, a impresionat şi a legat prietenii strânse cu oamenii din jur.

În prefaţă:

„Memorialul deportării nu l-am hotărât după o schiţă anume, am vrut să-l mărturisesc în desfăşurare, aşa după cum mi-a fost trăirea. O mărturisire sinceră, din prima mea tinereţe. Astăzi, când scriu, mă aflu la a patra tinereţe. Ca să scriu amănunţit, că mă simt mai împlinit. Mi-am hotărât viaţa pe patru etape, din 25 în 25 de ani fiecare.”

Nu vreau să ofer mai multe citate şi să divulg mai multe date. Ideea e că, această carte- poveste de viaţă, reprezintă o bună luare-aminte. Dincolo de întâmplarea istorică-politică, cauzele sociale şi toate celelalte componente care au condus la deportarea ţăranilor cu situaţie bună din Banat în Bărăgan, avem multe de învăţat din istorisirile bătrânului Colojoară despre el ca tânăr. Despre ce înseamnă munca adevărată şi despre cât de mult contează onestitatea, respectul de sine şi respectul faţă de părinţi, familie, superiori, colegi de suferinţă. Despre cât de mult contează optimismul şi speranţa, despre cât de mult contează să îţi aşterni gândurile în scris, despre cât de mult contează buna înţelegere cu cei din jur, irelevant de etnie sau naţionalitate.  Găsim în paginile aceste cărţi un model de tânăr excepţional, un exemplu demn de urmat!