Ca să înţelegeţi dorul meu constant de Franţa, ataşez aici două fotografii, făcute de mine, cu ceea ce vedeam eu acum doi ani de la unul dintre geamurile casei în care locuiam în Franţa.

IMG_0317

IMG_0318

Munţii care se văd în zare se numesc Les Alpilles şi, nu departe de locul în care stăteam, se afla şi un sit arheologic de pe vremea Imperiului Roman, intitulat Glanum. L-am vizitat şi probabil o să şi scriu despre el la un moment dat aici.

Les Alpilles au fost sursă de inspiraţie pentru Van Gogh. A petrecut mult timp în Provence şi s-a lăsat inspirat de această zonă deosebită în multe din picturile sale.

Încă o dovadă mai jos. Pictura intitulată „Oliviers Dans Les Alpilles” (Măslini în Les Alpilles).

"Oliviers avec les Alpilles à l'arrière-plan" (1889) by Vincent Van Gogh. New York, Museum of Modern Art.

Ţin să precizez că, de pe terasă, puteam să văd liniştită meciuri de fotbal sau de rugby, mai ales duminica. Nu am făcut-o însă. Am urmărit frânturi de meci, dar nu am avut răbdare să stau şi să urmăresc unul până la capăt.

Şi nici nu mi-am băut ceaiul sau cafeaua niciodată acolo. În schimb, de Revelion, am fost aici. Astfel că în noaptea dinspre ani, 2010-2011 am fost în casa asta minunată, pe terasă, privind spre ceea ce vedeţi acum. Doar că era noapte…

Şi mi-e mai dor de locul ăla decât mi-a fost vreodată de patul de acasă!