Sfârşitul lumii, apocalipse aşteptate şi anunţate, invazii extratereste, fantome, duhuri rele şi vrăjitoare malefice!

Nu ştiu dacă cred în ele sau în aşa ceva. Nu am stat niciodată să analizez aceste aspecte. Ştiu că în decembrie, 2012, aş fi aşteptat să vină apocalipsa de era să fie aşa! Mi se părea mie că ar fi fost „a fair end” pentru toată lumea, în ideea în care am muri toţi deodată şi nu ar mai suferi nimeni după pierderea nimănui, mai ales a celor dragi.

Să ne fie clar, apocalipsa care mi-o imaginam eu era dezastruoasă în adevăratul sens al cuvântului, nu ar fi scăpat nimeni în niciun buncăr, nici măcar pe Lună sau pe Marte. Nici Obama, nici Putin sau mai ştiu eu cine altcineva. Şi nici nu ar fi durut! S-ar fi întâmplat instant! Ca explozia din filmul Melancholia!

Irelevant de toate Sf-urile astea, mai mult sau mai puţin imaginare, cred că am fi egoişti, ca oameni ce suntem, să prespunem că în acest univers fără de sfârşit (numai când mă gândesc mă apucă ameţeala, aşadar din ce în ce mai des refuz să mă mai gândesc la chestiuni din astea!) noi suntem singura specie care trăieşte. Sunt convinsă că mai există şi alte forme de viaţă undeva extrem de departe. Dar cu toate acestea nu sunt convinsă că extratereştrii „văzuţi” până acum pe Terra sunt reali.

Parcă e mai confortabil să cred că există alte urme de viaţă, undeva departe, departe şi care, eventual, privesc amuzându-se, spectacolul autodistrugerii pe care îl oferim, sau care habar nu au nici ei de existenţa noastră.

Însă ceea ce mă frământă pe mine nu e asta, ci cel mai mare SF cu care trăim zilnic: viaţa însăşi!

Mi se pare un miracol felul în care viaţa ia naştere şi cum bebeluşii se dezvoltă la mamele lor în burtică, aşa cum mi se pare de domeniul fantasticului felul în care murim. Orice ar spune ştiinţa e degeaba! E mult mai mult decât atât!

Ni se oferă o „viaţă” care nu este egală în timp pentru toţi, ne uzăm odată cu trecerea timpului şi apoi ne stingem. Ca orice motoraş, refuzăm să mai funcţionăm. E de parcă am trece printr-un pasaj, un fel de pod care face legătura între ceea ce a fost înainte de moarte şi ceea ce se va întâmpla după. Pasajul fiind viaţa bineînţeles.

Şi stau şi mă întreb câteodată (şi ştiu că postarea mea e banală căci toată lumea trece prin astfel de momente) ce sens au lucrurile din jurul nostru? Mi se pare că nici măcar nu are sens să ne ataşăm unii de alţii. Nimeni nu garantează că după moarte ne vom mai revedea cu părinţii noştrii, fraţii, surorile, iubiţii, copiii, prietenii dragi…Nu ştim dacă dincolo de trecere ne vom regăsi cu oameni cu care am dezvoltat puternice legături emoţionale aici pe Pământ.

Toate grijile de peste zi, toată fuga şi alergătura, bucuriile şi răutăţile cu care ne pierdem timpul, banii pentru care muncim, hainele pe care le purtăm, casele pe care le construim contează atât de puţin în această ecuaţie cu atât de multe necunoscute.

Oricât aş vrea să fiu de stăpână pe situaţie adesea simt că plutesc, undeva printre gândurile astea, cu atât de multe întrebări şi atât de puţine răspunsuri. Ce sens are să suferim după cineva care moare când ştim că şi noi vom urma la un moment dat, ce sens are să suferim din dragoste când chiar şi dacă am fi cu persoana respectivă tot vom fi despărţiţi de moarte la un moment dat, ce sens are să las în urma mea urmaşi care se vor stinge şi ei generaţii după mine?

Aşadar, dragi oameni, chiar dacă mâine o să-mi aterizeze un OZN un fundul grădinii plini de omuleţi coloraţi, vorbitori sau nu de engleză, română sau mai ştiu eu ce alte limbi, nu o sa fiu surprinsă. Mie se pare mai greu de digerat moartea! …ca să nu mai adaug că şi aia e tot în fundul grădinii la mine….că stau aproape de un cimitir! 😉