Mă gândeam zilele astea că nu am mai scris aici nimic despre cărţile pe care le-am citit. În mod surprinzător, în chiar perioada în care am citit cel mai mult anul acesta nu am mai apucat să aşez câteva rânduri despre ce parcurg, dar ceea ce parcurgeam era psiho-pedagogie, didactica limbii engleze, literatură şi critică literară sau noţiuni de gramatică.
Nu erau lecturi de voie, erau de nevoie şi de dragul examenelor. Nu am simţit că ar fi important să le menţionez aici, totuşi aş putea recomanda pentru viitorii dascăli de engleză să citească Harmer şi Scrivener. Cu siguranţă le sunt familiare numele celor doi autori, dar vreau să vă spun că, deşi pe Harmer l-am studiat în facultate, l-am citit în întregime acum doi ani, acum, la o nouă reluare, în mega detaliu, l-am descoperit aşa cum se cuvine. Şi mi-a plăcut ce am descoperit! Dincolo de limbajul specific domeniului, care mi se părea groaznic şi detestabil în facultate, dar cu care am ajuns să mă familiarizez între timp, descopăr cu uimire că mi s-au schimbat gusturile în timp. Mai nou, îmi place Harmer şi mi se pare baza teoretică esenţială. Ca să fiu sinceră, în vara asta am trecut de 3 ori prin The Practice of English Language Teaching, ediţia 2011. Mai am şi How to teach English a lui Harmer.
Pentru o mai bună înţelegere, pe lângă Harmer, recomand Thornbury cu seriile sale de How to teach… şi Scrivener care chiar e genial. Scrivener, cu cartea sa,Teaching English, prezintă o perspectivă practică lesne de înţeles şi de aplicat în munca la catedră. Exemplificările aduse de el conţinutului teoretic oferă o manieră facilă în parcurgerea paginilor şi asta în comparaţie cu lecturile destinate cărţilor celorlalţi autori..
Atât Teaching English a lui James Scrivener, precum şi The Practice of English Language Teaching a lui Jeremy Harmer sunt cărţi masive, în format mare şi cu peste 400 de pagini: un fel de biblii ale profesorilor de engleză! Mult spor!