Un lucru care mă deranjează foarte tare sunt copiii dezbrăcaţi în locuri publice.

Merg oamenii la iarbă verde, la grătar, la plajă, prin parcuri sau oraş şi îşi plimbă  odraslele dezbrăcate în văzul lumii sau în văzul unor necunoscuţi fără nicio treabă.

Mie mi se pare înjositor! Unii copilaşi deja sunt mari şi merg la grădiniţă, iar părinţii lor nu iau în vedere necesitatea măcar a unei perechi de slipi, care de altfel, se pot găsi cu uşurinţă pe piaţa românească şi nici nu vorbim aici de preţuri ridicate.

Îmi spunea sora mea care a fost de curând la o ieşire la iarbă verde şi că în cercul respecticv de prieteni era o familie care şi-a ţinut copiii de dimineaţa până seara dezbrăcaţi. Era vorba despre doi băieţi. Unul avea 3 ani şi celălalt avea 6. La un moment dat se scârbise de privelişte! Nu era nici igienic şi nu era nici sănătos pentru cei mici: aşa debrăcaţi intrau în apa râului în care se bălăceau, apoi se aşezau ba pe pietrele de lângă râu, ba pe iarbă. La fetiţe mi se pare şi mai grav, ştim cu toţii cât este de sensibilă zona intimă. Mie, când o să fiu părinte, în niciun caz nu mi se va părea normal să îmi plimb copila goală şi să o las să se aşeze prin nisip sau mai ştiu eu unde.

Anul trecut, când am fost cu cortul la munte, am văzut un băieţel care era dezbrăcat totalmente, dar avea pe cap o pălărioară să îl protejeze de soare! 😐 Şi toată lumea de acolo se amuza de cât de caraghios se prezenta cel mic! (Erau vecini de cort cu noi respectivii, grupul cu care am fost eu nu îi cunoştea). Adică părinţii respectivi, au conştientizat că e cald afară şi că trebuie să îl protejeze pe cel mic de căldură (care nu avea mai mult de 3 ani), dar nu s-au gândit să protejeze şi restul corpului. Măcar s-au distrat pe seama celui mic, că doar asta a fost important, nu? Îmi amintesc şi acum ce discuţie s-a iscat în grupul cu care eram eu. Una dintre fete era chiar gravidă într-o sarcină avansată. Cu toţii am picat de acord de la chiar începutul discuţiei că aşa ceva nu este ok.

Sau, îmi mai amintesc, studentă fiind, momentul în care o colegă de cameră a intrat super dezamăgită în cameră şi extrem de întristată că văzuse pe stradă o mamă care îşi plimba fetiţa în cărucior într-o manieră nepotrivită. Căruciorul era unul deschis, afară nu erau mai mult de 20 de grade căci era început de primăvară, iar cea micuţă era dezbrăcată. Ba mai mult decât atât, expunerea ei era cu atât mai mare cu cât poziţia picioarelor în care a fost aşezată cea mică era una depărtată. Îmi amintesc frustrarea colegei că nu a avut ce să facă în acest sens. Nu a îndrăznit să meargă la mama respectivă să o tragă de mânecă şi să îi atragă atenţia de la ce face. Între timp, toată lumea care trecea se uita ca la felul 4 la minunatul tablou de familie oferit în plină stradă. Şi fetiţa respectivă nu era bebeluş.

Oameni buni, gândiţi-vă mai bine înainte să vă expuneţi copiii în aşa manieră! Este sănătos? Este igienic? Ajută cu ceva?