Stăteam ieri la prânz, la masă cu alte 3 femei în toată regula şi mă refer aici la femei cu vârste cuprinse între 49 şi 55 de ani! Una dintre ele, Ella, cea mai tinerică, la un moment dat începuse să povestească despre cum i-a murit primul soţ, despre cum s-a spânzurat cel de-al doilea (după ce se despărţiseră în prealabil), despre actualul soţ (italian, cu 20 de ani mai în vârstă decât ea) şi despre fostul prieten cu care s-a întâlnit accidental pe stradă zilele astea şi a cărui invitaţie la o cafea a refuzat-o!

Eu eram toată: „You go, girl!”. Mi s-a părut tare ca o femeie la 50 de ani să vorbească despre un fost prieten şi să povestească cu detaşare despre foştii bărbaţi din viaţa ei. Mă gândesc că nu i-a fost uşor, mai ales că ulterior am aflat că a fost bătută adesea de cel de-al doilea soţ, iar primul soţ fusese tatăl celor doi copii pe care îi are. Viaţa ei în Italia i-a oferit o nouă perspectivă.

Ne-a arătat poze cu noua ei familie, iar italianul arată foarte bine..ca să nu spun ca şi ea la 50 de ani are un corp de invidiat! Printre frânturi de povestiri spusese că atunci când a ajuns acasă, aici în România, şi a intrat în scara blocului unde-şi are apartamentul a apucat-o o scârbă foarte mare. În principiu, cred că e din cauza amintirilor din trecut deloc frumoase. Îşi doreşte să-l vindă şi să nu se mai întoarcă în ţară. „Acasă” e Italia pentru ea acum.

Ella face lobby italienilor şi vrea să-mi mărite o mătuşă în Italia. Ana a rămas şi ea văduvă pe când avea 49 de ani, dar Anei nu îi trebuie soţ. Ea e independentă din fire, are o casă mare şi frumoasă în oraş, cu multe flori, cu grădină şi, deşi pensionară, îi place foarte mult să muncească. Ana, de altfel, ar merge în Italia, dar să muncească, nu să se mărite! Ella îi cam dă bătai de cap! În niciun caz nu o să meargă în Italia cu Ella, deşi ea a primit-o la ea în casă cu tot dragul!

Faină discuţie am avut, mi-a plăcut mult şi m-am simţit tare bine până când doamnele au început să vorbească despre menopauză! Ei bine, atunci m-am cam speriat puţin! Ca să zic aşa, menopauza e mult mai rea decat acele zile speciale din lună! Nu mi-a prea plăcut când povesteau despre bufeuri. 😦 Aş vrea să rămân veşnic tânără!

Undeva spre finalul discuţiei, Ella şi-a amintit că are doi nepoţi italieni foarte simţiti şi să îi dau adresa mea de facebook!…Eu am zis că nu, nu îmi trebuie prieten italian, etc.etc. Ea a insistat. Până la urmă a uitat şi eu am răsuflat uşurată.

Conversaţia s-a încheiat când Ella a început să vorbească în maghiară la telefon (ea e de etnie maghiară), iar Ana cu Irina în ucraineană. Şi atunci am reflectat la cum, în propria mea ţară, pusă într-un alt context, m-am simţit eu minoritară şi nu înţelegeam ce se vorbeşte în jurul meu. Nu m-a ajutat nici franceza, nici engleza.

Şi m-am pus să mă joc pe telefon, deşi dacă făceam un mic efort aş fi înţeles câte ceva din conversaţia în ucraineană!

P:S: Pare-mi-se că totuşi mai am ce salva din vacanţa asta aproape irosită. Mă gândesc că am făcut bine că am venit până-n Maramureş pentru câteva zile, deşi nu eram încântată la plecare. Mai mult decât atât, ca să mă convingă să vin aici, mi-au promis unchii şi mătuşile că mă duc la băi în Ungaria! Să-i văd acum! Că eu instant am decis că vin la ei vineri seara şi sâmbătă am fost deja ajunsă! :)) Ce logică! Să vii în Maramureş sperând să vezi Ungaria de fapt! :)))