Vă spuneam că am plecat în vacanţă în Maramureş, convinsă de rude într-o convorbire telefonică, scurtă de 5 minute, că dacă vin la ei, mergem apoi şi la unguri! Şi da, m-am dus în Maramureş, loc românesc la care mulţi români visează să ajungă, doar ca să trec graniţa la vecinii noştri nord-vestici. Ba mai mult decât atât, mi-a părut rău că mi-am uitat paşaportul acasă că parcă mi-ar fi plăcut să trec graniţa şi la ucraineni. Dar poate într-o altă vară. Sper că nu vor intra zilele nimănui în sac.

Am ajuns în Hajdúszoboszló, la 19 km de Debrecen, şi mi-a plăcut!

În Hajdúszoboszló se află cel mai mare complex balnear din Europa, băile şi piscinele sale se află într-un parc de 30 ha deschis din 1 mai până pe 30 septembrie.

facebook 25

Sunt 13 piscine în total (eu credeam că sunt mai multe că par imense toate, dar scriu aici informaţii reţinute din pliantele oficiale puse la dispoziţia turiştilor), iar cea mai recentă piscină a complexului denumită „Ţărmul Mediteranei”- pentru că are şi corabie, nisip, şezlonguri multicolore, palmieri şi un far de control- este cea mai mare piscină din centrul Europei. (Stau şi mă gândesc acum…oare în ce ţară o fi cea mai mare piscină din întreaga Europă?)

facebook 33

facebook 35

facebook 36

Aqua Park-ul este localizat tot acolo, dar pentru acces este necesar un bilet separat. În Aqua Park se găsesc 9 tipuri de tobogane uriaşe, dar cum nici eu, nici însoţitorii mei, nu suntem ahtiaţi după senzaţii tari nu ne-am sinchisit în niciuna din zile să intrăm în Aqua Park. Mai mult decât atât, eu nici nu ştiu să înot, vă daţi seamă că ar fi fost absurd şi înfricoşător pentru mine să mă pun cu fundul într-un tobogan din acela!

facebook 39

Am stat în zona Aqua Palace (imensă!), am dat ture peste tot, dar m-am limitat la 3 piscine: una cu apă mai rece, dar care făcea valuri ca la mare şi alte doua termale, cu apă caldă şi foarte caldă. Apa celor două din urmă avea o culoare maronie din cauza conţinutului mare de iod şi alte minerale şi nu era recomandat să stăm în ea mai mult de 20 de minute. În cea mai caldă accesul copiilor era interzis. Cumva, apa respectivă era eficientă. Când am intrat prima dată am simţit că mi-era greu să respir. Parcă trăgea tot aerul şi viaţa din mine! Nu cred că asta e scopul, dar dupa ce m-am obişnuit cu apa a fost mai bine, cert e că oricum nu poţi rezista mai mult de 20 de minute într-o astfel de apă. Eu nu puteam! S-ar putea să fi lucrat la nivelul oaselor sau muşchilor că, ajunsă înapoi în Maramureş, simţeam cum mă dureau toate.

facebook 26

Per total Hungarospa conţine baie balneară, Aqua Palace (centrul spa acoperit), Aquapark, un bazin închis, Thermal Camping, Thermal Hotel, centru sportiv, un lac cu bărci (şi peşti  mari şi graşi, hrăniţi de turişti), malul meditareanean, malul naturist (exclusiv nudiştilor!), Thermal Tourist, locul de păstrare a bagajelor, difuzor, pe lângă numărul mare de piscine şi multe locuri în care se poate mânca.

facebook 27

facebook 47

Poţi petrece liniştit o zi întreagă acolo, se găsesc de toate. Duşurile sunt atât la intrarea în fiecare piscină în parte, cât şi separat pentru a vă schimba. De asemenea, toaletele sunt foarte curate. Spre seară, sunt mai murdărele, dar din cauza turiştilor, nu a îngrijitorilor, care sunt foarte, foarte promţi!  Aveţi nevoie doar de bani în buzunar că în rest dacă intraţi de dimineaţă în ştrand puteţi sta până la 7 seara fără alte nevoi din afara ştrandului. Şi vă garantez că nu aveţi cum să vă plictisiţi. Sunt animatori pentru copii, aerobic pentru mămici, mini spectacole de dans, paradă a unei fanfare, kangoo jumps: eu astea toate le-am prins acolo în cele 4 zile. Puteţi să staţi pe iarbă, pe nisip sau lângă piscină. Aveţi de unde alege!

facebook 37

facebook 30

De asemenea, internetul (wireless) merge strună în interiorul ştrandului! Eu am mai postat câte ceva de pe e-book readerul meu de acolo! Că nu am stat doar tolănită la soare degeaba! Am mai şi citit câte ceva!

E un loc în care aş reveni oricând cu drag, în timpul verii!

facebook 32

p.s.: toate pozele sunt făcute de mine, cu excepţia ultimei!