În fiecare joi dimineaţa, între 6.47 şi 7.50, eu fac naveta cu trenul spre locul de muncă. Înarmată cu un pahar de plastic, plin de cafea proastă de la un tonomat din gară, citeam de pe ebook reader, semi-adormită şi cu ochi mici ca de chinez când, la un moment dat, mi-a apărut mare pe ecran un „award”: „Kill the commute!”
Hehe! Mi-a înseninat ziua! Şi m-a şi ambiţionat să termin cartea atunci! 🙂
…
…
Cartea e chiar o carte frumoasă. Mi-a făcut plăcere să o citesc. Mi-au plăcut mesajele de dincolo de rânduri şi, deşi au mai fost pe alocuri unele pasaje prea mistice sau profunde pentru gândirea şi mentalitatea mea de femeie a zilelor noastre, OSHO nu spune de rău, spune doar de bine şi despre bine doar că, să vedem lucrurile într-o astfel de manieră implică mult efort şi multă vrere. Şi puţin mai mult timp.
Iată părerea lui despre căsătorie. Redau pasajele în engleză căci nu vreau să stric din frumuseţea lor traducându-le:
Marriage is the ugliest institution invented by men. It is not natural; it has been invented so that you can monopolize a woman.
Marriage is against nature.
You can be certain only of this moment that is in your hands. All promises for tomorrow are lies- and marriage is a promise for your whole life, that you will remain together, that you will love each other, that you will respect each other till your last breath. (…) What is unnatural is binding people in the name of religion, in the name of God, for their whole life. In a better, more intelligent world, people will love, but will not make any contracts. It is not a business!
Marriage is a three- ringed circus: engagement ring, wedding ring and suffer-ring.
Deocamdată atât. Voi mai reveni cu câteva pasaje din Osho în postările viitoare.
Cred ca scriitorul exagereaza .Nu toate casatoriile sunt asa , si nu toate femeile accepta asa ceva , unele pleaca.
El susţine relaţiile de iubire pe deplin sincere, fără nicio urmă contractuală. De asemenea, mai spune în această carte că nu înţelege de ce oamenii se urăsc reciproc atunci când o relaţie se termină şi că înţelept ar fi să oferim acest spaţiu celuilalt într-o relaţie din start şi să acceptăm sfârşitul, indiferent de forma lui. Evident nu toate căsătoriile sunt aşa. Nici Osho nu crede asta. Citatele sunt rupte din context, dar s-au făcut referiri la trecut şi de multe ori în multe culturi, căsătoria însemna în cea mai concretă manieră posibilă o subjugare a femeii.