1. Pânza de păianjen, Cella Serghi
2. Comunicarea eficientă cu copii. Acasă şi la şcoală, Adele Faber
3. The Silver Linings Playbook, Matthew Quick
4. Sexing the cherry, Jeanette Winterson
5. Inteligenţa emoţională, Daniel Goleman
7. Cum se educă fetele în Boemia, Michal Viewegh
8. Călătoriile lui Gulliver, Jonathan Swift
9. Memorii- Bărăgan, Ion Colojoară
10. How to teach vocabulary, Scott Thornbury
11. Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi, Augusto Cury
12. Learning Teaching, Jim Scrivener
13. The Practice of English Language Teaching, Jeremy Harmer
15. Motive pentru a zâmbi, Zig Ziglar
18.The picture of Dorian Gray, Oscar Wilde
19. Life and times of Michael K, J.M. Coetzee
20. Out of our minds, Ken Robinson
Mă laudam în 2012 că am citit 14 cărţi. Mi se părea mie un număr foarte mare şi eram mândră nevoie mare. Acum, la un an distanţă am citit mai mult, fix 20 de cărţi, peste 5500 de pagini, cât mi-era şi provocarea pe goodreads.com, dar perspectiva e diferită. Acum nu mă mai mândresc cu asta. Mi se pare că puteam să citesc mai mult, mi se pare că 20 de cărţi e o nimica toată şi mă simt jenată că numărul e atât de mic când unii dintre mai marii cititori pe care îi cunosc au depăşit 30. Ştiu, e doar un număr şi nici măcar nu contorizarea cărţilor contează. Contează ce am învăţat şi ce învăţăm din ele. Iar eu am învăţat foarte multe anul acesta.
Printre altele, am remarcat că într-un an în care am fost foarte ocupată am citit mai multe cărţi decât într-un an în care am avut mai mult timp liber. Dinamica unei vieţi active face foarte mult bine, pe toate planurile, de la socializare, cunoştinţe noi asimilate, varietate, călătorit, până la îmbrăţişat idei noi şi primirea cu braţele deschise a unor influenţe benefice în viaţă!
Mă bucur că mi-am alcătuit singură o provocare a lecturilor şi mă bucur şi mai mult că m-am ţinut de ea. Mai sus aveţi titlurile cărţilor parcurse acest an, iar dacă daţi click pe ele, fiecare titlu vă duce spre articolul lor scris de mine aici pe blog. (La unele cărţi am alocat mai multe articole, dar nu am pus trimiteri la toate postările respective.)
Cele mai utile au fost cărţile de psihologie şi cele de pedagogie. M-au ajutat foarte mult profesional vorbind, iar dacă ar fi să aleg una dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut Silver Linings Playbook a lui Matthew Quick.
Pe viitor, mi-aş dori să citesc mai mult în franceză. Anul acesta nu am citit nimic în limba lui Voltaire. Din cele 20 de cărţi, 10 au fost citite în română, 10 în engleză. Mai am alte 2 cărţi începute- se vor pune la lista cărţilor din 2014 căci nu le voi sfârşi până atunci- şi amândouă sunt în engleză. Am tendinţa de a citi mai mult cărţi scrise în engleză, ceea ce nu e deloc un lucru rău, dar aş vrea să echilibrez balanţa şi când vine vorba de franceză.
Astfel că pentru 2014 vreau să ating un număr de 25 de cărţi (dacă-l depăşesc nu se va supăra nimeni):
1. 5 cărţi scrise în franceză
2. 5 cărţi scrise în engleză
3. 5 volume de poezie (nu am citit deloc poezie anul acesta)
4. 5 cărţi scrise de 5 autoare diferite (nu contează limba)
5. 3 cărţi non-ficţiune
6. 2 cărţi de poveşti
Lecturi plăcute mie! :))