Pentru că uneori scriu şi eu despre locurile pe care le-am vizitat, mi-am amintit astăzi că, totuşi, nu fac asta atât de des pe cât ar trebui. Am multe poze cu locuri frumoase, văzute de mine şi, deşi aceste călătorii au fost făcute în trecut, merită puţină atenţie.

Aşa că îmi voi aminti puţin despre Arles acum. Am fost de câteva ori în acest orăşel provensal încărcat de diversitate, civilizaţie şi istorie. Francezii îmi spuneau că istoria şi-a pus amprenta mult asupra caracterelor oamenilor care locuiesc în Arles: că sunt deschişi, veseli, primitori şi deosebiţi, lucru pe care, din păcate, nu am avut cum să-l aflu căci nu m-am însoţit cu locuitorii acestui oraş. Viziunea mea despre ei a fost creată în urma celor văzute şi simţite şi din mărturiile celor din localităţile şi oraşele învecinate.

Am mai scris puţin despre Arles aici, bucuroasă fiind că am avut posibilitatea să văd celebra cafenea galbenă a lui Van Gogh. Sunt recunoscătoare pentru asta!

Voi continua povestirile cu şi despre Arles scriind despre un muzeu pe care l-am vizitat acolo: Musée départemental Arles antique! După cum e destul de evident şi din titulatură, acest muzeu este unul istorico-arheologic, dedicat patrimoniului moştenit de la romani. Influenţa Imperiului Roman în Arles este una impresionantă, drept mărturie majoră, în Arles, încă stau în picioare şi pot fi folosite drept sală de spectacol Arenele Antice Romane (le-am vizitat), cât şi reminiscenţele unui teatru antic roman- sit arhelogic, deschis turiştilor de asemenea!

100_2157

Muzeul din imagine este relativ nou, s-a deschis publicului în 1995, construcţia sa, atât în interior, cât şi la exterior fiind una modernă. Are şi un site oficial, pe care îl puteţi deschide aici dacă doriţi informaţii extra.

Mie mi-a plăcut foarte mult poziţionarea lui în oraş, iar dintre exponate mi-au rămas în minte machetele, reconstruind în miniatură, cu o precizie nemaivăzută de mine până atunci, diverse clădirii de influenţă romană care s-au aflat la vremea respectivă chiar pe teritoriul Arles-ului!

În imaginile de mai jos puteţi vedea câteva ipostaze ale machetei reprezentând circul roman. În prezent, în realitate, încă se mai pot vedea în oraş urme ale fundaţiei acestui circ. Muzeul este amplasat lângă aceste fundaţii, pe o lungime paralelă acestora.

100_2091 100_2090100_2099100_2093100_2095100_2096100_2097
Pe lângă machete, se mai pot vedea multe statuete vechi, tapiserii romane, obiecte şi unelte folosite de romani, precum şi bucăţi din unele clădiri. Erau expuse într-un colţ câteva trunchiuri de copaci care au fost folosite în construirea acestor clădiri antice, iar turiştii le puteau atinge. Gestul în sine mi s-a părut impresionat. Am putut atinge cu propria mână o bucată dintr-un trecut atât de îndepărtat…

100_2102

Bustul împăratului Traian, găsit pe fundul fluviului Rhone, apă care traversează oraşul!

100_2116

Imaginea din macheta podului roman care traversa Rhone-ul! Voi reveni cu mai multe imagini despre machetele expuse în acest muzeu într-o postare viitoare!
100_2117

În faţa clădirii liceul în care eram asistent Comenius la vremea respectivă erau amplasate astfel de vaze enorme în care au fost plantaţi câţiva măslini. Arătau într-un mod deosebit şi până nu am ajuns în acest muzeu nu mi-am dat seamă că, de fapt, era un omagiu adus moştenirii culturale romane. Precizez că un astfel de obiect, reconstruit în totalitate este, mai înalt decât mine.

100_2123

Apreciez din toată inima părinţii care îşi educă copiii, fie ei cât de mici! Curiozitatea este o mamă a învăţăturii!100_2124 100_2139 100_2143 100_2149

Voi reveni.