Serbia e cea mai apropiată ţară (străină) de mine! Teoretic, stau la graniţă cu ei, practic, nu am trecut hotarele ţării înspre sârbi niciodată până în weekendul trecut. Până acum, am ajuns destul de uşor în ţări vestic-europene, trecând graniţa pe la unguri, deci chiar şi atunci am ignorat vecinii mai apropiaţi!

142_8618

Drapelul Serbiei arborat în faţa clădirii Parlamentului lor!

Asta nu înseamnă că nu mi-am dorit să merg la sârbi. Evident, nu mi-am dorit să merg şi să fac bişniţă cu ţigări, aşa cum fac mulţi din zonă, dar tot timpul rămânea oarecum frustrant în aer gândul că eu prin Serbia nu am trecut! Mi-am făcut recent şi pe Pinterest un „board” cu locuri pe care vreau să le văd şi cred că Belgradul a fost primul loc adăugat! De undeva din ianuarie am tot urmărit ofertele unei agenţii care oferea o excursie de o zi prin Belgrad renunţând mai apoi căci nu mai aveau locuri libere în aprilie atunci când eu aş fi avut timp liber.

Bineînţeles, soluţia a fost mai simplă şi mai eficientă. Nu a fost o excursie organizată de o agenţie, am fost cu maşina şi am avut timp să vedem mai multe lucruri la o viteză impusă de noi, nu de alţii. Şi cum tot sunt aici, mai am de transmis un lucru: Sorin, mulţumesc pentru invitaţie! 🙂

Ei, bine, încă o chestie: Poate pentru unii, Belgradul nu poate fi impresionant, dar eu am avut o stare foarte bună şi o dispoziţie faină vineri (când am fost), lucru care de fiecare dată are efecte constructive asupra mea şi, sincer spun, mi-a plăcut enorm de mult această capitală! Mi-ar plăcea să locuiesc într-un astfel de oraş!

Poate a fost bucuria că am ajuns să văd un loc la care mă tot gândeam de ceva vreme sau simpla bucurie pe care o resimt de fiecare dată când văd că trec de România (nu contează înspre ce direcţie!), dar eu am fost impresionată de Belgrad. În primul rând, deşi ştiam că e capitală, eu nu mă gândisem că totuşi e un oraş mare! :)) Apoi, nu ştiam că e situat într-o regiune deluroasă şi că multe străzi sunt în pantă. Ştiind că trece Dunărea pe acolo şi că se uneşte cu Sava îmi imaginam ca neapărat trebuie să fie zonă de câmpie- impresie total greşită!

Recomand plimbări pe strada lor pietonală ( Knez Mihailova) care e destul de lungă, restaurantele cu terase în aer liber (noi ne-am oprit la unul cu specific italienesc), precum şi o atenţie sporită acordată clădirilor, sunt frumoase şi îngrijite, iar noi am văzut şi două bombardate din război! Cât despre vreme, am fost tare norocoşi căci am prins un timp superb vineri, când în ţară ploua şi era înnorat!

142_8495Până una alta, să ştiţi că nu au câini comunitari, deci nu vă muşcă nimeni pe stradă şi nici nu am avut parte de întâmplări terifiante la frontieră sau prin Serbia din cauza poliţiei lor. Totul e civilizat! Şi frumos! Am menţionat detaliile astea pentru că eu am citit nişte review-uri despre Belgrad cu o seară înainte să plec şi erau numai chestii ciudate pe tot felul de site-uri! Nu am citit nimic mai absurd şi mai aberant despre un oraş până în momentul respectiv! Mi se păreau aberaţii chiar şi în momentul lecturii! :))


142_8494

142_8501 142_8496
142_8498

142_8600 142_8502 142_8504 142_8505 142_8579 142_8598142_8628 142_8630 142_8608 142_8609 142_8610 142_8614 142_8620

Închei spunând că mi-ar plăcea să revin în Belgrad. În aceeaşi măsură, de azi începând am pe listă alte două oraşe din Serbia pe care aş vrea să le văd: Novi Sad şi Vrsac! Oricum, parcă pare mai realizabil totul acum, mai ales că mi-au mai rămas dinari în buzunar! :))

p.s. Voi mai scrie şi alte rânduri despre Belgrad cât de curând căci nu am reuşit să cuprind totul în această postare!