Sunt abonată la newsletters de la Cosmopolitan France via facebook şi în această după-amiază mi-a sărit în ochi un articol despre cea mai amuzantă reclamă la absorbante văzută vreodată. Curioasă, am intrat şi am vizionat şi da, recunosc, mie chiar îmi place, e amuzantă şi, în mod clar, nu am mai văzut niciodată o astfel de reclamă la produsele de gen! Se numeşte First Moon Party şi este despre o fetiţă care îşi doreşte să fie intre în rândul colegelor şi prietenelor şi să aibă menstruaţie. Încearcă să le păcălească, atât pe colege, cât şi pe mama ei, folosind ojă roşie cu sclipici pe un absorbant, iar de acolo, începe o întreagă poveste.

Reclama e mai jos, în engleză:

Mai departe de aici, în multe dintre comentariile de pe youtube mulţi dintre cei ce au vizualizat reclama s-au declarat deranjaţi, că e mult prea explicit totul, că e scârbos, că sunt prea multe detalii…

Well, eu zic să nu fim atât de pudibonzi pentru că, pe bune, că avem nevoie de multe detalii în ceea ce priveşte anatomia corpului uman, iar sistemul reproducător rămâne, în mare, o nebuloasă pentru tineri şi aici mă refer la cei de la noi din ţară.

De cele mai multe ori, la şcoală, chiar şi acum, în clasa a 7a, atunci când se studiază capitolul sistemului reproducător, se sare peste el şi se ignoră cu desăvârşire. Ştiu că eu aşa am păţit în clasa a 7a şi mai ştiu şi că anul trecut (după 13 ani de când nu aflasem eu ce trebuie despre sistemul reproducător feminin), întrebând nişte foşti elevi, am ajuns la aceeaşi concluzie. Nu s-a schimbat nimic aici! Eu una tare aş fi vrut să ştiu la vârsta respectivă ce se întâmplă exact în corpul meu pe parcursul unei luni şi mai ales de ce. Ca să nu mai spun că sunt femei în toată regula care nici acum nu ştiu cum se formează menstra şi care-i rolul ei.

Da, da, pe alocuri s-au mai introdus ore de educaţie sexuală, dar şi acolo e cu chiu şi vai, că sar oripilaţi părinţii că vezi, doamne!, copilul meu e naiv şi nu are voie să ştie din astea, iar ei, copiii adică, ştiu mai multe şi din surse mult mai periculoase decât ar putea crede unii părinţi! Eu zic că ar fi mai util ca un puber să afle astfel de informaţii frumos organizate, redate de un profesor de biologie, să poată să pună întrebări şi să primească răspunsuri pertinente decât să vadă toate astea în filmele XXX căci sunt o grămadă de minori care au făcut din vizionatul lor un adevărat hobby şi există la ordinea zilei copii care intră în depresie de la violenţele pe care le văd acolo şi nu le înţeleg, iar părinţii nu ştiu nimic sau află destul de târziu ce se întâmplă cu odraslele lor. Şi nu vorbesc prostii când spun astea, doar că nu pot să detaliez că nu-s copiii mei în chestiune!

Buuun, revenind la menstruaţie. Mie una mi-ar fi prins bine să văd o asemenea reclamă pe ecranele televizorului că eu când eram mică nu înţelegeam nimic din cele tipice în care o tanti în halat turna pe o chestie albă ceva dintr-o eprubetă şi apoi zâmbea săgalnic şi spunea ceva frumos despre femei puternice, tot îmbrăcate în alb desigur! Mai că aş fi crezut că e un ser magic albastru ce necesită consumat dacă nu mi-ar fi spus maică-mea ce şi cum…aşa, pe la 6 ani. Problema la maică-mea e că mi-a descris ce se întâmplă în cea mai horror manieră posibilă de a băgat sperieţii în mine timp de luni bune: ea a uitat să precizeze că sângele ăla care curge când cresc mare nu curge pe termen nelimitat, ci doar câteva zile pe lună! :))

Spre deosebire de fetiţa din reclamă care şi-a dorit asta foarte mult (şi da, există şi astfel e fetiţe, nu e făcătură: doar eu cunosc două care aşteptau cu nerăbdare momentul şi sunt în viaţă, reale şi palpabile şi în imediata mea apropiere), eu nu am fost încântată de momentul acesta, ba chiar am plâns şi am fost şocată şi tot repetam cu voce tare că sunt „prea mică” pentru aşa ceva. Mai aveam un pic şi împlineam 12 ani. 😦

Eh, şi acum, pentru că lucrez cu băieţei şi fetiţe, vreau să vă spun că vârsta la care fetiţelor le vine pentru prima dată menstruaţia a scăzut foarte mult. Acum e ceva comun ca fetiţe la 10 şi la 11 ani să experimenteze asta deja! O fi de la mâncarea procesată oare? Ceva, ceva se întâmplă acolo!

Şi, ia spuneţi, nu credeţi că ar fi necesar ca fetiţele astea de 10 ani să ştie cu cel puţin un an înainte ce urmează să li se întâmple?… că poate nu toate au părinţii lângă ele, mamele mai sunt şi la îngrijit de bătrâni prin străinătate, zic!

Period humor, all lies jajaja, doesn't happen to me ;)