Ce-mi place mie la Albert Camus? Nu ştiu dacă sunteţi cititori ai operei sale, dar eu, citindu-l pe Camus în franceză, ador felul în care este folosită această limbă în scrierile lui. Franceza lui Camus este cea mai frumoasă şi cea mai curată franceză întâlnită în rândurile unor romane. Este clară şi precisă, fără metafore elaborate sau cu o încărcare a textului cu multiple epitete. Cărţile lui, astfel, se citesc foarte repede, mesajul fiind înţeles cu uşurinţă. Până acum am citit La peste şi L’Étranger, precum şi câteva piese de teatru, rămânând „datoare” cu o viitoare lectură a cărţii sale La chute.

L’été nu a fost pe lista mea de cărţi de citit de la Camus, dar am văzut-o în biblioteca unui bun prieten şi am luat-o cu împrumut. Nu a fost chiar pe gustul meu…dar m-am bucurat de exerciţiul de limbă franceză pe care mi l-a oferit. Volumul conţine câteva povestiri lirice în care este evocată Algeria, accentul însă fiind pus pe Oran.

Sentimentele autorului faţă de aceste locuri sunt amestecate şi ambigue, îşi plasează cu uşurinţă acţiunile scrierilor sale aici, dar deşi iubeşte aceste locuri de origine, cu ochi critici (sau poate doar obiectivi) reuşeşte să scoată în evidenţă destule  imagini nefavorabile ţinuturilor respective.

Bineînţeles, după ce am tot citit despre Oran în aceste povestiri, am fost curioasă să aflu câte ceva despre acest oraş. Este cel de-al doilea ca mărime din Algeria, port la Marea Mediterană şi mai este cunoscut şi sub numele de „Radiosul”, poate şi de aici această imagistică puternică a luminii şi soarelui în scrierile lui Camus ori de câte ori îl descrie.

Oran astăzi:

Oranul din paginile lui Camus a fost perceput diferit de mine, dar cu siguranţă, dat fiind faptul că autorul a trăit între 1913 şi 1960, petrecându-şi copilăria acolo, multe peisaje ale locului s-au schimbat astăzi. Poate oamenii sunt la fel: culturile nu se schimbă atât de uşor în câteva decenii! Cât despre soare,  probabil că e şi mai arzător, luminând cu putere malurile unui oraş evocat pentru totdeauna în paginile acestui mare scriitor!