Inspirată fiind de un articol, despre ce ne face să fim mai deștepți decât media, adaug aici comentariile mele. Poate picați de acord sau nu, poate reflectați și voi puțin la asta, în fine, poate vă autoanalizați sau vă gândiți la cei din jurul vostru, poate renunțați la diverse tabieturi sau poate îmbunătățiți cumva ceva la educația voastră sau la cea a celor din jurul vostru. Până una alta, food for thought!

1. Nu fumați! Se pare că media nefumătorilor deștepți e mai mare decât cea a fumătorilor cu același viciu. Nu aș fi crezut, par contre, fumătorii au adesea acel aer misterios și reflectiv, cum că pun lumea la cale dincolo de fumul pe care îl scot pe nări.

2. Ați luat ore de muzică! În afara celor din curriculum-ul școlar, câți dintre noi au avut parte de meditații speciale în care să învețe să cânte la un instrument? Foaaarte puțini, știu! Și totuși, deși ca materie, nu se mai pune deloc accent pe muzică sau educație plastică în școli (din păcate numărul orelor aferente s-a redus din ce în ce mai mult și asta peste tot în lume), este cunoscut faptul că materiile cu pricina, dezvoltatoare ale creativității, sunt printre cele mai populare în rândul elevilor. Ca să nu mai spunem că încă de la grădiniță copiii preferă să deseneze și să cânte, fie ei talentați sau nu. Oricum, studiul muzicii în mod clar aduce doar beneficii și provoacă o dezvoltare mai precoce ale unor aptitudini cognitive.

3. Sunteți fiul/ fiica mai mare! Ca o coincidență, eu sunt soră mai mare și da, am avut rezultate mai bune la școală decât sora mea. Salarial, în momentul acesta însă, ea nu este foarte departe de mine, deși lucrăm în domenii cu totul și cu totul diferite. Ca să nu mai spun că dacă rămâneam în învățământ, m-ar fi depășit liniștită din punct de vedere financiar!

Lăsând asta la o parte, se pare că interacțiunea dintre părinți și primul născut este mai benefică acestuia față de aceeași interacțiune cu următorii copii. Asta se datorează, în mare, atenției acordate (majoritatea părinților recunosc că stresul este mult mai mare atunci când au avut primul bebeluș în viața lor și că experiența respectivă i-a făcut să fie mai relaxați cu ceilalți) și totodată a faptului că așteptările sunt mai ridicate față de primul copil, acestea începând să scadă odată cu venirea celorlalți.

Pe de altă parte, cumva, social impus, lumea se așteaptă ca primul născut să fie primul în toate. În schimb, ori de câte ori se întâmplă inversul, (care chiar se întâmplă!), mulți au tendința de a-i scoate ochii celui mai mare că mezinul familiei, deși mezin, are rezultate mai bune, cumva sugerând că așa ceva nu e la locul lui.

Și ca un revers al medaliei, sincer, toată poziția aceasta este și în defavoarea mezinului. Nu e ok nici faptul că se așteaptă să fie mai puțin bun decât fratele mai mare, nu e ok nici fapul că pare ciudat când depășește aștepările. Copiii sunt diferiți, dacă cel mai mare moștenior are capacități cognitive deosebite, poate cel mai mic are o inteligență emoțională excepțională! Și atunci? Ce și cum mai împărțim totul? Și mai ales, de ce am face asta?

4. Ești slab! Să fie oare mens sana in corpore sana? Eu cred că despre asta este vorba și nu despre siluetele exacerbat de slabe atât de puternic mediatizate astăzi. Mai slab nu înseamnă mai deștept așa cum mai gras nu înseamnă mai prost. Punct.

5. Ai o pisică! Proprietarii de căței sunt mai petrecăreți de fel și nu prea le place cititul? Iar ce cu pisici stau cu motanul pe burtică în timp ce citesc câte-n lună și stele? De altfel, proprietarii de canini sunt mai prietenoși, mai deschiși, mai sociabili iar cei de pisici, mai posaci, mai introvertiți, mai solitari? Cum rămâne cu cei care au și pisici și câini? Că eu am și una și alta și-s confuză, zău!

6. Ai fost alăptat la sân! Aici nu mă bag! Sunt necunoscătoare! Am o curioziate, contează dacă bebelușul e alăptat de mama lui naturală sau dacă are o înlocuitoare? Că știm cu toții că se practică și asta.

7. Ai folosit droguri ușoare. Se pare că tutunul te face prost, dar iarba te face deștept!

8. Ești stângaci! Din câte știu eu, cei stângați sunt mai creativi și au aptitudini artistice mult mai dezvoltate decât ceilalți. Am avut colegi stângaci și în liceu și la facultate. Îmi amintesc că cel din liceu picta foarte frumos, dar nu îi plăcea cartea. :))

9. Ești înalt! Hm, indiferent ce ar spune cercetările oamenilor de știință, eu una nu prea cred asta. Să ne gândim puțin la asiatici. Să mă gândesc puțin la copiii cu care am lucrat. Nu hotărât! Înălțimea nu are nimic de-a face cu inteligența!

from https://www.pinterest.com/pin/360006563939561499/
from https://www.pinterest.com/pin/360006563939561499/