La o întâlnire cu echipa, pe când făceam noi un joc în care ne descriam unii pe alții (doar de bine evident, că am colegi faini de tot) eu am fost caracterizată de o colegă drept fiind populară. Ceea ce nu m-a supărat, vă dați seama! Ba din contră, a mai adăugat ea cum a ajuns la această concluzie: „Te tot văd ieșind în oraș cu o grămadă de prieteni și mergi într-una la nunți!..”

Și cum a deschis subiectul nunților, care la mine în aceste momente este unul în floare: 10 invitații la nuntă și 2 la botezuri doar vara asta (spre surprinderea mea, multe s-au și suprapus) am simțit nevoia unor lămuriri mai ales că, după câte o nuntă, plus o zi de concediu drept refacere, eu ajungeam la serviciu foarte obosită.

Deși bănățeanul nu e recunoscut în țară ca fiind foarte harnic, ci mai degrabă zgârcit și fălos, de data asta trebuie să vă contrazic, în Banat, la țară, noi suntem cei mai harnici când vine vorba de nunți: le începem dis de dimineață!

Așa se face că la ultima nuntă la care am participat la 8 a.m. aveam programarea la coafor, la 11.30 la machiaj profesionist, iar la 12.30 trebuia să fiu la mire acasă, pregătită de distracție. Vă dați seama că, nedormind deloc bine în noaptea dintre sâmbătă spre duminică din cauza căldurii, trezirea și activarea mea au fost destul de grele! Sărim totuși peste pașii pregătirii mele și luam la puricat nunta de la A la Z.

1. Nunta începe la mire acasă. Aici se adună nuntașii din partea lui. Tot aici se adună „gevării” sau „givării”, apelativ dat cavalerilor de onoare de la sat. Este o foarte mare mândrie să fii gevăr: vei purta toată ziua o broderie pusă de-a lungul trupului cu tricolorul pe ea și vei avea o ploscă plină de țuică de prune cu care vei îmbia nuntașii la băute.

11012031_990272371005014_9203458658072037789_n

Așa avari cum suntem noi bănățenii, să știți că se dă țuică de băut și la cei ce se adună pe stradă să vadă nunta fără să fie invitați. Ba mai mult, se împart și prăjituri, sucuri sau bere. Givării le împart și lor țuică. Când eram mică se dădea țuică pe stradă cu găleata și cu polonicul. Ca amintire a evenimentului, givării păstrează broderia respectivă și țuica (dacă le mai rămâne!) căci acestea sunt din partea mirilor!

După ce se adună tot alaiul mirelui, se dansează în fața casei lui. Evident că muzicanții sunt prezenți de la bun început.

2. După ce toată lumea și-a obosit nițel picioarele, se pornește spre nași. Se formează coloane de mașini care merg una după cealaltă claxonând, uneori făcând și valuri, spre casa viitorilor părinți spirituali. De fiecare dată mașinile sunt frumos aranjate și împodobite pentru eveniment: flori, funde, panglici, etc. Cineva are mereu grijă și de partea asta! 🙂

La nași, ca și la mire de altfel, invitații sunt rugații să intre în curte! Se bea, se mănâncă iarăși, se glumește. Se fac poze. Se împart băuturi și prăjituri din nou celor gură cască de pe stradă pentru că e o onoare până și faptul că unii și-au rupt din timp să vină să vadă evenimentul chiar dacă nu au fost invitați. Ca să nu mai spun de fala specifică zonei!  Se danseaza din nou o horă sau chiar mai multe, de data asta în fața casei nașilor.

3. După ce mirele și-a luat nașii purtători de lumânări, precum și o parte din invitații sosiți la nași, mărindu-și astfel alaiul, toată suita de mașini cu nuntași în ea se duce spre casa miresei. Aici, la poartă, încep o serie de negocieri între givării miresei și cei ai mirelui. De obicei, se cere mirelui să taie un lemn pus pe o capră și i se dă un firiz fără zimți. Unii givării, deja antrenați și mai moderni, ascund în portbagaj o drujbă pe care o scot când e nevoie ca să nu mai piardă timpul la discuții. :))

100_9535

Această parte din nuntă este foarte drăguță în care se râde mult și cu poftă. Când mirele reușește să convingă prin bunele sale intenții i se prezintă mireasa:

a) întâi apare o mireasă mică, de obicei o fetiță pe care mirele o refuză.

b) apoi apare o femeie bătrână îmbrăcată mireasă pe care evident că, din nou, mirele o refuză

c) apare mireasa adevărată.

Se intră în curtea casei miresei. Iarăși mâncare și băutură. Iarăși se împart prăjituri în stradă: de obicei la case miresei este cea mai multă lume venită să vadă evenimentul pentru că toată lumea vrea să o vadă! Apoi se dansează din nou pe muzică populară și aici. După o tură mai serioasă de dans de această dată, alaiul  veselilor nuntași se urcă în mașini și se pornește spre Primărie.

4. Cununia civilă durează mai mult ca la oraș. Primarul satului cunoaște nuntașii și are câteva cuvinte speciale pentru fiecare în parte. Și pentru proaspăt căsătoriții și pentru nași, cât și pentru părinți și invitați. Se deschide șampania, se iese din primărie pe sub flori.

5. De la primărie spre biserică se merge pe jos. În satele din Banat de obicei primăria, biserica și școala sunt destul de aproape, fiind situate în centrul satului. Are loc ceremonia religioasă obișnuită: la ultima nuntă la care am fost a durat aproape 2 ore!

La final, după ce au primit recunoașterea Bisericii Ortodoxe române, tinerii căsătoriți, după ce ies din nou din biserică pe sub brațe de flori, încing alături de nuntași în stradă o altă horă. Aici altă mulțime de oameni veniți să vadă nunta. Unii chiar participă la slujbă în interiorul bisericii. Porțile sunt deschise pentru toată lumea.

6. Vă dați seama că după atât de mult dans și atât de multe plimbări, deja s-a făcut ora 18.30 p.m. și că lumea se îndreaptă spre restaurant.

Acum de abia începe petrecerea care va dura cel ma probabil până la 5 sau 6 a.m. Și nu, lumea încă nu este suficient de obosită, se dansează foaaarte mult, cam 90% va fi doar pe muzică populară!

Se respectă alte tradiții precum dansul mirilor, dansul miresei (în care se adună bani într-o tăviță pentru cei care vor să danseze doar cu mireasa), aruncatul buchetului, precum și cel al jartierei, furatul miresei, tăiatul tortului, uneori au loc artificii sau se folosește gheață carbonică, gevării împart țuică toată noaptea celor care dansează, mâncarea este mult prea multă și mult prea bună, iar la final, la plecare, fiecare invitat primește din partea mirilor o cutie de prăjituri pentru acasă. Nu toate cele relatate aici sunt obligatorii, la ultima nuntă nu s-a aruncat nici jartieră, nici buchet și nici nu s-a furat mireasa și, sincer, parcă a fost mult mai elegant așa.

A doua zi, nuntașii își numără bătăturile din picioare, își postează pozele pe facebook și mănâncă prăjiturile primite. Dacă ești foarte apropiat de miri, ești invitat și la afterparty cum a fost cazul meu. Refacerea durează cel puțin 2 zile. La miri durează mai mult! 🙂