Nu am mai scris de ceva vreme despre lecturile mele aici, insa va asigur, dupa cum urmeaza, ca am citit carti interesante si frumoase in ultima perioada.

Incep in ordine cronologica.

In septembrie, pe taram grecesc, terminam Visatorul lui Ian McEwan.

visatorul

Recomand autorul, este unul dintre preferatii mei. Nici una dintre cartile lui nu seamana cu cealalta. Visatorul este compus dintr-o serie de povestiri narate prin prisma unui copil de o imaginatie debordanta pe nume Peter Fortune. Par povesti de copii destul de ciudate la inceput, dar de fapt nu sunt doar pentru cei mici, sunt pentru cei mai mari. I-am oferit 5 stelute pe Goodreads la review!

„Ian McEwan izbuteste sa imbine cu simplitate sclipiri in stare pura ale marii literaturi. S-ar putea spune ca romanul sau evolueaza pe doua registre – cel al copiilor si cel al adultilor –, dar, in realitate, falia dintre acestea e greu de distins. Visatorul este o carte despre nostalgii neimpartasite, iar copiii nu-si pot aroga monopolul acestora.” (The Independent)
Tot in Grecia am inceput apoi sa citesc Femeia de Hartie de Rabih Alameddine, terminand-o la intoarcerea in tara.
femeia de hartie

O lectura despre carti si singuratate in contextul socio-cultural al Libanului cuprins de razboi civil. Actiunea are loc in totalitate in Beirut, iar personajul principal, prin prisma caruia este relatata intreaga intamplare este o femeie de 70 de ani pe nume Aaliya Sobhi, traducatoare a zeci de tomuri depozitate in apartamentul ei solitar… Cartea in sine este plina de referinte literare, nenumarate nume de romane, scriitori si mari traducatori fiind mentionate de Aaliya care si-a dedicat viata intreaga altarului literaturii si traducerii. De asemenea, veti gasi si multe referinte muzicale.

Femeia de hirtie contine nenumarate povesti. Povestea parului albastru si cea despre macinarea interioara ce vine cu virsta, cea despre singuratate si suferinta si indeosebi povestea despre rezistenta, despre curajul necesar ca sa supravietuiesti, sa ramii cu mintea zdravana si sa continui sa vezi frumusetea. Cititi o data acest roman, cititi-l din nou, cititi alte carti, iar dupa zece ani reveniti la el si cititi-l iarasi. E o comoara.” (The Independent)

Am inceput sa ma delectez cu colectia Hunger Games si credeti-ma, desi nu am mai citit pana acum astfel de carti de fantezie destinate inainte de toate adolescentilor, am reusit performata de a parcurge sute de pagini in doar cateva zile. Adevarat, limbajul, desi in engleza, nu ridica probleme, iar povestea in sine m-a captivat total. Am descoperit cartea vazand recent din pura coincidenta primul film al seriei la televizor intr-o dupa-amiaza, fiind in reluare. Mi-a placut atat de mult povestea in sine incat am cautat si celelalte 2 continuari pe internet si le-am urmarit cu interes. Apoi mi-am zis ca as vrea sa citest si cartile. Apoi am dat like pe goodreads la editii ca, de ziua mea, sa le primesc cadou de la prietenul meu.

2767052

Primul volum l-am citit pe nerasuflate, desi deja stiam care ii era actiunea. Mi s-a parut interesant sa leg detaliile din carte de anumite actiuni din film.

Pentru cei care nu stiti deja, in carte este vorba de un tinut imaginar pe nume Panem in care existau 13 districte plus capitala lor. Al 13-lea district a avut initiativa de a se rascula, insa a fost distrus in totalitate de Capitol astfel incat acum au mai ramas doar 12 subjugate presedintelui Snow si dictaturii acestuia. Anual, au loc Hunger Games, un joc televizat in intreg tinutul la care participa din fiecare district in parte cate o fata si un baiat, deci 24 de tineri pusi sa se lupte in arena pana la moarte pentru a supravietui. Unul singur va fi castigatorul.

Jocurile au loc pentru a le aminti districtelor ramase cine detine cu adevarat puterea si ce li se poate intampa daca nu raman supuse lui Snow. Katniss Everdeen si Peeta Mellark sunt doi dintre tinerii alesi sa participe la cea de-a 74-a editie a jocurilor din partea districtului 12, cel al minerilor. Ei reusesc sa schimbe regula unicului castigator…

6148028

Al doilea volum contine cea de-a 75-a editie a Jocurilor Foamei, editie speciala cunoscuta si sub numele de QuarterQuell unde participa doar castigatori din editiile anterioare. L-am citit pe tot in doar 2 zile continuand cu al treilea volum destinant in totalitate revoltei.

7260188

Aici mi s-a mai taiat din avantul lecturii pentru ca, in prima faza, deja dupa prima jumatate a cartii nu mai stiam ce urmeaza sa se intample in carte (Mockingjay partea a 2a urmeaza sa fie lansat in cinematografe luna aceasta) si mi-era cumva teama sa nu mai moara unele din personajele preferate. Ceea ce, by the way, s-a intamplat…

Apoi, a avut loc incendiul din clubul Colectiv si revoltele din tara si cum, din nefericire, realitatea bate filmul, mi-a fost greu sa citesc si in carte despre personaje murind incendiate si oameni revoltandu-se pe strada…Nu stiu cum de s-au nimerit, dar in Hunger Games una din replicile revoltei este:

If we burn, you burn with us!

Mi-a placut nespus de mult finalul si de abia astept sa vad si ultima parte ecranizata a seriei. Recomand colectia tuturor.