Nu, nu am fost plecați într-un business trip împreuna din păcate, prietenul meu însă a fost plecat timp de 2 săptămâni în…Mexic!

Aaa, și cum mereu mă întrebam oare cum o fi să fii cu cineva care-i plecat cu serviciul peste mări și țări, iată că mi s-a întâmplat, drept urmare mă simt inspirată să vă spun cum a fost căci, deși rămasă pe teritoriul românesc, m-am simțit la fel de implicată și de câteva ori chiar mai entuziastă în legătură cu șansa de a vedea o asemenea țară. Așa că, înainte ca el să plece, citisem tot pe TripAdvisor și îi tot spuneam la ce să se aștepte și la cum să se ferească de rele într-un stat atât de agresiv, iar apoi a venit ziua plecării. În noaptea dintre 30 spre 31 Ovidiu traversa Atlanticul. La escala din Munchen l-a văzut pe Ponta care făcuse fix același traseu invers însă, întors în grabă în țară după tragedia de la Colectiv.

12194136_10207468504491772_1792519200_o

Cealaltă escală, cea din Houston (Texas) a fost de Halloween. Practic a pășit pentru prima dată în USA cu ocazia unei sărbători foarte populare la ei.

Cum a fost însă toată șederea în Monterrey și cum stau lucrurile peste ocean?

1: che ora es? a devenit o obișnuință în conversațiile noastre. Inițial, în prima săptămână adică, ne despărțeau 9 ore diferență de fus orar, iar în a doua săptămână a șederii lui acolo au trecut și mexicanii la ora de iarnă, deci doar 8 ore distanță…

2. Mexicanii sunt prietenoși și grijulii. Și pentru că știu că țara lor e plină de pericole pentru străini au avut grijă să meargă cu mașina dimineața după el și să-l conducă seara cu mașina acasă după programul de la serviciu, plus să îi arate frumusețile zonei în weekend.

3. Mâncarea, picantă d’le!…și plină de arome! Adică Ovidiu oricum mănâncă picant de fel, dar în Mexic a fost lăsat de multe ori înlăcrimat din cauza condimentelor. Berea, și ea foarte aromată, a cam lăsat de dorit. Cât despre dulciuri, mhm, aici am și eu un cuvânt de spus căci am degustat acasă destule…tradiționale, făcute cu lapte de capră. Sunt bune, sunt altfel, sunt dulci, aromate, dar nu foarte dulci precum cele de pe piața noastră comercială.

4. Dia de los Muertos este cu adevărat importantă. Mexicanii aduc omagii celor morți, respectându-și această tradiție.

5. Ai o ușoară impresie că în Mexic e mereu Crăciun.

12218273_10207505657180566_1622026795_o

6. „-Tu ai idee cum mă simt eu aici? Cum te simți? Mă simt de parcă cineva ar fi uitat televizorul toată ziua blocat pe un canal de telenovele!”

7. Mexicanilor le plac mașinile mari și foarte mari. Se conduce haotic, benzile într-un singur sens sunt imense.

8. Mexicanii sunt foarte credincioși, fie că sunt catolici sau baptiști, penticostali, you name it. De altfel, acele altare văzute prin telenovele sunt omniprezente.

9. În Mexic se știa despre Dracula și despre Transilvania. Dar au auzit și despre Colectiv și guvernul picat cât timp a fost el acolo.

10. Cartierele periculoase sunt de evitat. Acolo nu intră nici măcar poliția. Se intră cu armata!

11. Mexicanii habar nu aveau că românii se uită la telenovele sau că avem canale tv dedicate acestor seriale, iar impresionarea lor a fost cu atât mai mare cu cât au fost puse-n miză nume de telenovele mexicane gen Marimar.

12. Sunt înnebuniți după fotbal. Apăi, dacă-i meci, oriunde te-ai afla în oraș, îl vezi, îl auzi. Din stradă se aude la fel de tare ca de pe stadion.

13. Mexicanii, deși la graniță cu americanii, nu prea știu engleză. Cu excepția celor din corporații.

14. Cea mai obeză țară din lume este…Mexic! Eu nu știam, dar cu ocazia asta am aflat că americanii au fost depășiți.

15. Cabinetele stomatologice sunt la fel de dese-n Mexic precum farmaciile la noi! Se pune foarte mult preț pe dentiție.