Mi-aș dori să pot să încep și acest articol în stilul celui anterior, cu ‘după o binemeritată noapte de somn’, însă nu pot să vă mint. Noaptea dinspre sâmbătă spre duminică a fost aproape oribilă. Am adormit cu greu din cauza oboselii de peste zi (plimbările prin Matera) și după doar 2 ore chinuite de somn ne-am trezit. De afară se auzea o gălăgie infernală, trafic, oameni, plus că se pornise o alarmă care avea să rămână pornită all night long. Chiar așa, în Italia nu există legislație referitor la asta? Apoi, din camera de lângă baie se auzeau zgomotele pasionalilor spanioli…Combinația perfectă pentru o noapte albă pentru noi, frustrantă tare căci noi ne programasem să ne trezim la 8 și să plecăm spre Alberobello. 😦

Nu am mai reușit să adormim bine și, de obosiți ce eram, nici nu ne-am mai ridicat din pat la ora programată inițial. Ne-am urnit cu greu însă pe la 12.30 p.m. în direcția unei stații de autobuz. Cum se ajunge la Alberobello? În mod normal cu trenurile FSE. În celălalt mod, adică în cel în care vrei să mergi acolo duminica și trenurile nu circulă, iei autobuzul, căci în ultima zi a săptămânii trenurile sunt înlocuite cu autobuze. De unde luați bilete? Din nou, în mod normal din gară sau din punctele de vânzare oficiale, de preferință cu o zi înainte. În celălalt mod, pe care nu vă sfătuim să-l urmați, așteptați în plină amiază (când totul e oricum închis) autobuzul în speranța că puteți lua bilete de la șofer.

Evident, bilete la șofer duminica nu-s. Nu știu cum stau lucrurile în celelalte zile, dar mai bine nu riscați ca noi! Ce s-a întâmplat? Ei bine, nenea șoferu italian, ne-a spus că nu are bilete și ne-a urcat în autobuz chiar și așa, sictirit probabil de turiști. Am ajuns în Alberobello pe gratis, dar nu cu emoții! 🙂 În primul rând, noi de fel suntem oameni corecți, deci să stăm așa făr de bilet timp de aproape 2 ore printre străini nu a fost tocmai relaxant, la asta adăugându-se și faptul că șoferul era ușor confuz, a greșit ruta de câteva ori, avea viteză și conducea cam iresponsabil. Am înțeles că așa fac toți, deci nu critic, doar zic! BTW, un bilet e doar 4.20 euro.

Ca un fapt divers, eu citisem că trenurile nu circulă deloc duminca, dar am avut emoții că nu vor circula nici autobuzele pentru că dumincă era 14 februarie, deci Valentine’s day, și poate că pentru noi nu înseamnă mare lucru în afară de varianta comericală, dar nu uitați că pentru catolici chiar e o sărbătoare. It hit me, ca să zic așa, că o să fie cam greu să ne pornim înspre Alberobello duminică, când am auzit un octogenar italian vorbind despre asta la telefon în trenul de Matera (vorbea foarte tare, nu am tras eu cu urechea). 🙂

Am ajuns cu bine într-un final. Nu ploua, doar bătea ușor vântul (se anunțase cod galben de vânt), dar nu a fost nimic ieșit din comun. Ba din contră, vântul alunga norii, fapt care pe noi ne bucura. Am găsit destul de repede zona de trulli, unde chiar am fost uimiți să observăm că magazinele, cofetăriile și restaurantele erau deschise, precum și toate căsuțele cu produsele destinate vânzării. De asemenea, foarte mulți turiști.

Alberobello este o localitate de doar 11.000 de locuitori, aparținând regiunii Puglia, celebră pentru albele căsuțele trulli cu acoperiș conic. Căsuțele sunt făcute dintr-un calcar specific regiunii și poartă inscripții pe acoperișuri care reprezintă protectorii familiei. Sunt patrimoniu UNESCO din 1996, însă pentru mine toată zona de căsuțe creată pentru scopuri turistice a fost mult prea comercială. Căsuțele acestea se pot vedea și din autobuz de-a lungul regiunii, mai ales printre livezile de măslini.

Ne-a plăcut să ne plimbăm printre străduțe, să facem poze, să ne uităm la magneți, ne pare și acum rău că nu ne-am cumpărat măcar o sticlă de lichior de fructe că tot aveam bagaj la cală. Ne-a fost recomandat de niște turiști de la Cluj ca fiind foarte bun. Cu toate acestea, după ce am văzut Matera, Alberobello nu a mai părut atât de impresionant. A fost un loc drăguț, căsuțele trulli sunt cochete, dar nu am rămas acolo mai mult de 2 ore. Ne-am întors repejor la Bari (de data asta cu bilet cumpărat dintr-o benzinărie) pentru a ne plimba prin centrul vechi seara.

Dacă ar fi să ne gândim din nou călătoria, cred că am fi plecat înspre Alberobello vineri, am fi păstrat Matera pentru sâmbătă, iar duminca pentru a evita orice urmă de stres, am fi rămas să descoperim Bari. Nu a fost rău nici așa, apreciem amândoi faptul că datorită acestor mici întâmplări am reușit să gustăm puțin mai mult din ce înseamnă sudul Italiei, să interacționăm mai mult cu localnicii care sunt extrem de prietenoși și de deschiși și să devenim foarte pricepuți la tot ce înseamnă transportul în comun prin zonă, semn că data viitoare când vom mai merge, vom avea habar de cum să facem totul ca la carte! 🙂