Nu mai știu exact de unde am aflat, fie de pe Pinterest sau de pe TripAdvisor, însă știam că în Veneția există această librărie și că o să vreau să o văd când ajung acolo. Am uitat de ea apoi. În Veneția fiind însă, mi-am amintit joi seara vag câte ceva, am căutat rapid mai multe informații pe google, i-am povestit lui Ovidiu despre acest loc și a doua zi ne-am îndreptat pașii spre librărie.

Încă de la intrare…noi am folosit intrarea laterală și nu ușa principală, am văzut cărți vechi zidite unele peste altele și mi-a scăpat primul wow! Ovidiu, în schimb, a observat afișul de pe zid care preciza că librarii vorbesc nativ patru limbi de circulație internațională! Ceea ce era adevărat. Am auzit o franceză superbă acolo!

Înăuntru, mii de cărți, în foarte multe limbi. Evident că majoritatea erau în italiană, însă chiar și așa noi, fără să facem un efort prea mare, am găsit Biblia (Vechiul Testament) în limba română. În tot acest timp, o pisică neagră se plimba nestingherită printre turiștii veniți în vizită. În mijloc, gondole sau căzi pline cu cărți. O altă încăpere a librăriei dădea direct înspre canal și se vedea clar cât de ușor poate fi inundat locul în cazul unei creșteri bruște ale apei. În caz de acqua alta (inundație), ce altă metodă mai eficientă ați putea întâlni în Veneția pentru salvarea unor cărți, nu?

Librăria are și o terasă interioară, cu măsuță și scăunele, dar și cu trepte zidite din cărți pe care te puteai urca și puteai admira o bucățică din canalul venețian. Noi nu ne-am urcat pe cărți. Ne-am mulțumit în a fotografia cărțile de sub tălpile unor belgieni. Ce e cu aceste cărți zidite? Din capul locului precizez că ele sunt foarte deteriorate și că au trecut printr-o inundație anterioară. Nu au fost aruncate, ci li s-a găsit o întrebuințare mai altfel.

Terasa librăriei se află în locul unde se poate zări stegulețul portocaliu.

La ieșire, un alt motan, de data aceasta dungat, torcea liniștit pe un scaun și se lăsa mângâiat de turiști…

Pentru noi Acqua Alta Libreria  a fost un loc din seria veni, vidi, amavi și o lecție în plus căci iată, oricât de comercial ar fi un loc, mereu se găsesc astfel de obiective mai mult sau mai puțin turistice care bucură sufletul prin pitoresc, prin idee și prin nota mai mult decât aparte.