La întoarcerea din Croația am petrecut cel mai mult timp la granița cu Serbia din motive neînțelese de noi, cel mai probabil pe fondul non apartenenței la Uniunea Europeană și a unei organizări defectuoase în plin sezon turistic din partea lor. Așa se face că a fost mult mai ușor să trecem prin toate granițele România-Serbia-Muntenegru-Croația-Bosnia Herzegovina și din nou Croația decât la cea dinspre Croația în Serbia, prin nordul croat.

Însă în prima parte a călătoriei noastre, granița sârbească trecută pe la Stamora Moravița, mi-a părut a fi cea mai primitoare din punct de vedere turistic. Și știți de ce? Pentru că, după ce ne-au întrebat care ne e destinația și le-am spus Croația, deci și-au dat seama că ocupația noastră de moment era cea de turist, ne-au întins vameșii 4 pliante (câte una de căciulă) cu tot ce puteai vizita prin Serbia și pe verso cu harta Serbiei. 

883d27dd08e7dd914bdc3d15754afbd6

Eu am mai văzut nițel din Serbia că doar am locuit cât de cât aproape de granița cu ei, iar Belgrad mi-a plăcut mult și părea un loc frumos și numai bun de locuit atunci când am trecut pe acolo, dar în ultimii 2 ani țara asta devenise pentru mine doar una de tranzit, ba spre Grecia, ba spre Croația. Inițiativa lor de a oferi pliante cu țara lor turiștilor este una demnă de lăuda, mai ales că Serbia e la o aruncătură de băț de noi și, la o adică, pentru un city break în capitala lor, o drumeție prin localitățile mai apropiate sau un weekend la ski în Kopaonic nu cred că am cheltui prea mulți bani!

Partea cu harta s-a dovedit a fi și foarte folositoare căci am folosit-o pentru a vedea pe unde suntem de-a lungul drumului. Băieții cu GPS-ul și cu google maps, eu cu pliantul de la sârbi… :))