Acuși, acuși, trecem în luna septembrie, au trecut 4 săptămâni de când ne-am întors din Croația, deci 3 de când ni s-a terminat concediul de vară și deja totul îmi pare atât de îndepărtat de parcă ar fi fost acum cel puțin patru sau cinci luni în urmă!

Sincer, când mă gândesc că anul trecut nici nu intrasem pe vremea asta în concediul de vară, mă ia cu oboseala! :)) Cred că niciodată nu voi mai face așa ceva, să muncesc toată vară adică și să merg în septembrie la mare și nici măcar nu a fost extra sezon!

Evident, sunt și părți foarte, foarte faine pentru a merge atunci la mare, eviți aglomerația în trafic și de prin stațiuni, soarele arde, dar nu cu intensitatea celui din iulie, iar cu vremea din Grecia nu ai cum să dai greș!

Pe când eram bugetară și aveam o grămadă de timp liber de nu știam ce să fac cu el (deși niciodată nu m-am plictisit în vacanțe!), nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să îmi potrivesc zilele libere în calendar cu atât de multă atenție ca să reușesc să mă odihnesc așa cum trebuie în concediu și să îmbin cumva utilul cu plăcutul, adică și călătoritul și petrecutul timpului cu familiile noastre!

Am învățat puțin din greșelile de anul trecut când ne-am consumat zilele de concediu cam aiurea, iar anul acesta am fost mai organizați! Spre norocul nostru, până acum ne-am ținut de plan, nu am avut decât foarte puține evenimente neașteptate care să necesite să rupem  o bucățică din concediu.

Eu am 24 de zile libere, Ovidiu are 25, cu una în plus așadar. Mai mereu ziua lui în plus este una pe care o pierde pentru rezolvarea treburilor administrative, gen mers în Lupeni pentru plătirea impozitelor. Rămânem amândoi cu 24 de zile pe care le împărțim în cele 12 luni ale anului sau fie le corelăm cu sărbători religioase, dar cum 2016 a fost un an tare sărac în zile libere de la stat, nu prea am avut ce corela. 😦 Norocul nostru că am rămas cu zile de concediu de anul trecut, deci per total în 2016 aveam dreptul la 28 de zile de concediu.

De ce vorbesc despre acest subiect? Pentru că știu că multă lume are probleme în a-l gestiona și poate că, dacă vorbesc aici de o organizare cât de cât minuțioasă, poate ajut pe cineva! Ca să nu adaug că mă voi ajuta și pe mine pentru la anul! :))

În 2016 ne-am organizat așa:

-1 zi liberă în ianuarie când ne-am decalat concediul cu o zi din cauză că ni se stricase mașina prin Sibiu (din categoria neplanificate)

-2 zile libere în a doua jumătate a lui februarie când am mers în city break în Bari, Italia

-2 zile libere la jumătatea lui aprilie când am mers în city break în Veneția, Italia

-de Paști, în mai, am luat doar 1 zi liberă pe care am legat-o cu a doua zi de Paști (liberă de la stat)

-în iunie, eu mi-am mai luat o zi liberă pentru că am avut întâlnirea de 10 ani (asta poate intra la neprevăzute căci până în ultimul moment nu am știut dacă voi merge sau nu!)

-10 zile de concediu de vară (ultima săptămână din iulie și prima din august)

În prezent stăm așa:

28 zile-  17 zile de concediu consumate= 11 zile pe care le mai pot folosi în septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

Intenționăm să facem așa:

3 zile vom consuma în septembrie de zilele noastre, iar alte 4 le vom păstra pentru perioada dintre Crăciun și Revelion.

Ne vor mai rămâne 4 zile pe care le vom ‘conserva’ fie pentru evenimente neprevăzute, fie pentru un posibil city break de toamnă târzie prin țară sau, de ce nu,  pentru la anul!

Din zilele de la stat, pe lângă acea zi de Paști, am mai primit în dar timp liber și de Rusalii și de Sfânta Maria, deci alte 2 zile, la care se vor adăuga și zilele de 30 noiembrie, 1 și 26 decembrie!

Așadar pentru ultimele 4 luni din acest an, pe lângă cele 11 zile rămase mai adăugăm alte 3 de la stat. Nu stăm foarte rău, nu?

De abia aștept anul 2017 când, din 12 zile libere declarate prin lege,  9 dintre ele pică așa cum trebuie, adică în timpul săptămânii! :))

Sau, poate că ar fi fain dacă ne-am alinia și noi la țările vest europene unde, atunci când o sărbătoare din asta pică în weekend, salariații primesc o zi liberă din timpul săptămânii!

Până una alta stăm mai bine la capitolul zile de concediu (și de la stat și de la firmă) decât majoritatea statelor americane, deci să zicem merci, zic! Și să ne organizăm cât mai bine, că la noi asta a fost cheia! Organizarea și în vacanță cu noi! 🙂