îmi amintesc cu lux de amănunte momentul de grație în care o tanti, tânără, blondă și suplă, cu geantă king size la un braț și cu un grec bătrân, dar plin de bani, la celălalt, a trecut pragul școlii pusă pe harță că fiica ei nu are note mari!

și nu, nu glumesc. problemele dânsei erau notele fetei, nu cât știe sau nu știe odrasla-i de fapt. Și a venit așa, ca Gheonoaia, val vârtej, și a cerut și ea, și grecul, să vorbească cu diriginta, profă de română, om calm și cu etate!

au început reproșurile: că de ce îngerașul are 3 și 4 când ea, mama adică, face lecții pe skype în fiecare seară cu a mică. Lecții pe skype pentru că mămica locuia cu grecul pe alte meleaguri. dar să vedeți, grecul era și mai pornit să-și apere copilul adoptiv de profesorii cei răi care nu recunosc un copil inteligent atunci când îl văd. Că el din greacă înțelegea foarte clar cunoștințele în română ale fetiței! Pam pam!

Nici în zi de astăzi nu știu cine avea grijă de fapt de copiii acestora, adaug eu acuma. Ulterior aflasem că erau doi. Enfin, învățământ la distanță făcea mama și era din ăla calitativ, ea venise la școală să se certe cu cei care făceau învățământ de aproape cu odraslele dânsei.

profa, luată prin surprindere, s-a apărat cum a putut și a zis că notele reflectă cât știe fata de fapt. Pițipoanca mamă și cu grecul se băteau în piept că nu și nu. Așa că doamna cadru didactic le-a demonstrat live părinților că fetița nu știe nimic și i-a pus o întrebare de clasa a Va, gen să dea un exemplu de articol hotărât. Pauză, evident! Fetița era clasa a VI-a în momentul respectiv! Eu făceam un opțional de engleză la clasa fetei și până și la opțional copila avea nota 5. Nema teme, nema lecturi, nema fișe de lucru, nimic…și asta în condițiile în care făceam un opțional foaaarte frumos cu clasa respectivă, bazat pe povești și lumea basmului, doar că în engleză!

Știu că s-a terminat povestea cu un Sedatif PC luat de profa de română pentru a se calma că se simțise penibil săraca, după atâția ani în învățământ, cu elevi pe la olimpiade județene și naționale, să fie luată la șuturi de un grec libidinos și de o mamă care face lecții de matematică pe skype cu copiii ei!

Vă veți întreba poate ce-mi veni de mi-am amintit de momentul acesta?

Mi-au picat ochii azi dimineață pe o poză de pe facebook și am recunoscut personajul! Mămica, devenită între timp antreprenor! Eh, ce ziceți de asta? Se plimbă tanti prin Paris, Londra sau Milano și participă la evenimente de caritate pentru copii cu intelect defavorizat?!!! Saaay what? Ai ei sunt în continuare prin țară, elevi la ceva liceu agricol, din acela în care intri și dacă iei nota doi la evaluarea națională de final de gimnaziu!

Aere de divă, unghii false pline de mărgele, grecul nu mai e la braț…check-in din Paris cu următorul hashtag:

bonsuarparis ❤

…pentru că vorba aceea, ‘monsieur scriem, monsieur citim’! :))