Aveam trei cărți deja începute, dar care nu prea mă inspirau așa că nu am rezistat tentației și am intrat într-un Cărturești de unde, ca de fiecare dată, ies cu cel puțin o carte în mână!
De data asta am ales o carte frumos copertată și cu un titlu incitant: OYIBO (2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa). De ce incitant? Pentru că pentru mine Africa rămâne un teritoriu nedescoperit și pentru că nici nu am întâlnit decât sporadic oameni care să îi fi pășit teritoriile, iar cum la documentare televizate nu am timp să mă uit (și nici răbdare!), mi-am zis că poate o să învăț multe din această istorisire a unei experiențe personale.
Am cules informații noi despre Maroc, Mauritania, Mali, Burkina Faso (unde în continuare mi se pare un act de mare curaj să ajungi să călătorești), Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon și Congo, Republica Democratică Congo, Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Mozambic, Tanzania, Zanzibar, Kenya, Etiopia, Sudan și Egypt. Ba mai mult, cu carnețel și pix lângă mine, îmi notam tot felul de chestii, una mai interesantă decât alta. Sau mă gândeam la cum sunt unele nații despre care am o părere prin prisma locului de muncă și am rămas surprinsă că părerea mea este împărtășită în paginile cărții.
De exemplu, știați că în Mauritania, în orașul Nouadhibou, se află cel mai mare cimitir de nave din lume? O simplă căutare pe google vă va oferi imagini surprinzătoare!
În Burkina Faso speranța de viață este de doar 45 de ani, iar în Togo și Benin practicile Voodoo sunt extrem de importante, piețele de fetișuri fiind la mare căutare. În Nigeria responsabilitatea unui rănit pică asupra primului om care ajunge la el pentru a-l ajuta. Tot aici găsiți și cea mai mare națiune din Africa, dar în același timp și cea mai segmentată (250 de etnii și 520 de limbi vorbite), iar din punct de vedere al educației, Nigeria are cel mai ridicat indice de alfabetizare de pe continent.
Știați că în Camerun portocalele nu se mănâncă, ci se beau? Sau că Mozambic e fostă colonie portugheză? Și că în Zanzibar ai șanse mari să auzi italiana?
Pe lângă toate acestea, puteți afla destul de multe despre filozofia UBUNTU, despre ce înseamnă ospitalitatea și importanța comunității africane, despre cum privesc diverse țări omul alb, despre fauna și flora Africii, date meteorologice, birocrație și infrastructură, alimentație și obiceiuri. Dar mai ales, ca un fel de lecție, vi se va reaminti despre ce înseamnă o viață simplă și despre cât de adaptabilă e ființa umană în tot felul de condiții vitrege!
Mă bucur că am avut norocul să pun mâna pe o carte atât de faină pe care cu drag o recomand curioșilor și iubitorilor de călătorii! Eu am devorat-o la propriu!