Modestul meu challenge de doar 12 cărți pe an s-a dovedit o bună idee. Unu, pentru că nu mai am atât de mult timp liber la dispoziție pentru acest hobby al meu și doi, pentru că așa m-am motivat nițel ca măcar la lună să dau gata o carte!

cea mai frumoasa carte din lume

În 2016 am citit așa, în ordinea lecturării cărților:

1. The Maze Runner #1, de James Dashner. Mi-a plăcut, i-am acordat 3 steluțe pe Goodreads. Rămâne să citesc și continuările. Cartea asta mi-a picat în mână pentru că a primit-o Ovidiu cadou de Secret Santa la serviciu.

2. Oscar și tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt care a rămas cumva cartea mea de suflet din acest an. Totodată, autorul a fost și un fel de revelație. Am recomandat cartea mai multor oameni apoi și a fost citită, de fiecare dată, cu plăcere. 5*

3. Cea mai frumoasă carte din lume, de Eric-Emmanuel Schmitt. O colecție de nuvele foarte pe gustul meu, povesteam în momentul lecturii că fiecare în parte ar putea fi ecranizată ca să aflu imediat că una chiar fusese făcută film, pe care desigur că l-am vizionat! 4*

4. Femei singure, de Cesare Pavese. I-am acordat doar o steluță pe Goodreads. Nu a fost pe gustul meu și, deși o carte micuță, mi-a luat ceva să o termin.

5. Domnul Ibrahim și florile din Coran, de același Eric-Emmanuel Schmitt. Mi-a plăcut cartea, am învățat și chestii noi din ea și e tot de 5*.

6. Fără tine, noi nu existăm: viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene de Suki Kim. I-am pus doar 2 steluțe, nu pentru că nu ar fi fost interesant ce se afla în paginile-i, ci pentru că stilul povestirii cu tot cu nota autobiografică (la care nu m-am așteptat) era cam prea melodramatic pentru gustul meu și mi-au îngreunat puțin lectura.

7. De ce este România altfel? de Lucian Boia. Mie mi-a plăcut, am mai înțeles unele chestii pe ici, pe colo, și deși Boia e cam contestat din poziția de istoric mie îmi place ceea ce provoacă el: o vizualizare mai obiectivă a ceea ce suntem ca popor! 5*

8. Status Anxiety de Alain de Botton. Multe pagini din care, din păcate, m-am ales cu prea puține. 2*

9. Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa, de Ana Hogaș. A fost de 5 steluțe, am învățat destul de multe despre țările africane și multe lucruri mi-au fost utile, iar altele suprinzătoare. O recomand.

10. Japanese Fairy Tales, de Yei Theodora Ozaki. Cu un foarte mare greu am reușit să termin acest volum de povești japoneze. Cartea a fost inițial abandonată, dar cum mi-a amintit de ea, am zis că nu pot totuși lăsa în urmă o carte începută, dar neterminată.

11. Eleganța ariciului, de Muriel Barbery. La fel, o carte foarte frumoasă de 5*, o incursiune în filozofie și o poveste care subliniează importanța lucrurilor mărunte din viața noastră. Am rămas cu un apetit deschis și îmi doresc să mai citesc cărți de la această autoare.

12. The Mount Rushmore Calamity (Flat Stanley’s  Worldwide Adventures #1) de Sara Pennypacker. E o carte pentru copii. Am trecut-o și pe ea pe Goodreads, după ce am citit-o într-o sesiune de meditații cu una dintre fetițele cu care lucrez. Colecția e foarte drăguță și vom încerca în anul următor să continuăm și cu celelalte povestiri.

13. Casa Spiritelor de Isabel Allende. O altă revelație a unei autoare deosebite care, precum Barbery, mi-a deschis apetitul pentru citirea mai multor cărți scrise de ea. Am deja o selecție făcută, sper doar să apuc să citesc pe atât cât mi-aș dori.


În prezent, am alte 3 cărți începute. Cum sunt în concediu poate reușesc să termin una dintre ele și rămâne să editez aici în cazul în care reușesc acest lucru.

Oricum, 2016 pentru mine a fost unul dintre cei mai darnici ani în privința cărților. Am primit cadou în jur de 20 de cărți noi, ceea ce mă obligă să fiu mult mai harnică în privința lecturilor în anii următori. 🙂