Sunt mare fană a serialului și l-am urmărit cu foarte mare interes tot timpul deși, ca să fiu sinceră, mi-a dat și câteva coșmaruri de-a lungul vremii că doar știți că nu e cel mai gingaș serial de pe lumea asta. Am depășit mereu această parte mai puțin plăcută pentru că ecranizarea în sine mă ține mereu în suspans și ador conversațiile de după vizionarea unui episod cu colegii de la muncă și nu numai.

Cum am primit cadou de la Moș Crăciun toată colecția apărută până în acest moment, m-am apucat de citit de îndată ce am terminat celelalte cărți deja începute la vremea respectivă. Curiozitatea nu îmi dădea pace. Mi se întâmplă foarte rar să citesc cărțile ulterior vizionatului filmelor sau, ca în acest caz, a serialului, însă de data asta partea ecranizată chiar ajută foarte mult.

Povestea conține enoooorm de multe personaje, iar faptul că le am vizual în minte datorită serialului mă ajută foarte mult să le identific și să le rețin. Totodată, cu ajutorul multitudinii detaliilor din carte pot acum corela cu ușurință anumite aspecte, întâmplări sau atitudini ale unor personaje față de celelalte.

18556891_10154884397534335_8378335427118985658_o_zpsmnqwfmjk

Cartea nu e o provocare din punct de vedere al lecturii, e ficțiune pură, și în afara unei lumi fantastice construite în totalitate până în cele mai mici amănunte, din punct de vedere stilistic nu prea are ce să bifeze. Se citește cu ușurință, iar mie îmi place foarte mult faptul că nararea e făcută din mai multe perspective și că fiecare capitol este relatat din prisma altui personaj, un artificiu foarte fain de altfel: am adorat mereu cărțile povestite altfel!

Și încă ceva, mereu mi-am spus că cineva care are o asemenea imaginație încât să creeze o lume de la a la z trebuie să fie un geniu! În continuare mă urmărește această fascinație personală legată de scriitori și de ceea ce reușesc să pună în cuvinte! R.R. Martin trebuie să fie cu adevărat fenomenal!

Am ajuns acum la volumul al doilea din Încleștarea regilor (a doua carte a colecției) și deși știu tot ce se întâmplă (serialul e la zi cu toate cărțile apărute până în acest moment) de abia aștept să încep cartea.

Încă ceva, știm cu toții că de obicei cărțile sunt muuult mai bune, iar ecranizările rareori se dovedesc a fi la același nivel, doar că în cazul de față citind cărțile, aprecierea mea față de serial nu a scăzut, ba din contră. Atât de bine e pus în scenă tot ce se întâmplă în cărți încât îmi dau seama acum că ecranizarea merită fiecare bănuț investit. Și credeți-mă, fiecare episod din Game of Thrones costă enorm de mult, dar și aduce câștiguri pe măsură!