Book challenge-ul de anul acesta este deja atins și depășit, am fost mai harnică într-ale lecturilor decât m-aș fi gândit în 2017. Concret vorbind, nu știu exact cum am reușit să fac asta și ce m-a motivat având în vedere că nu am avut concediu peste vară și că am muncit de toate zilele de sărbători legale, iar în octombrie când am fost în concediu, am renovat noul apartament, deci nu am avut prea mult timp la dispoziție pentru relaxare nici măcar atunci…dar uite că o pasiune rămâne o pasiune indiferent de ce se întâmplă pe alte planuri! 🙂

Ultima carte citită menționată aici pe blog a fost Poftă de ciocolată de Care Santos (recomand, recomand, recomand!), dar de atunci am reușit să mai dau gata încă alte 5 cărți.

1. Despre inimă și alte eseuri, de Andrei Pleșu

35170058

Prima mea carte citită de la acest autor. Mi-a plăcut mult și o recomand! Nu am cartea la îndemână în fix acest moment (încă mai avem muulte cutii de despachetat), dar știu că am citit-o cu creionul în mână și că am subliniat multe pasaje!  🙂

2. Privind soarele în față, Irvin D. Yalom

2062034

Cadoul făcut de mine însămi când am împlinit 30 de ani. E o carte care tratează subiectul morții și a fricii față de ea pe care o experimentăm de-a lungul vieții. Recunosc că mă apasă subiectul de când mă știu, nu e nimic grav, adică nu am atacuri de panică și alte cele, dar de când sunt eu pe lumea asta și sunt conștientă de gândurile mele cred că nu trece o zi să nu mă gândesc la moarte sub o formă sau alta. Recomand cartea și, mai ales, recomand autorul. Prezintă în carte niște teorii foarte concrete despre cum putem ține în frâu această temere, cumva enunță în scris lucrurile la care mă gândeam și eu, dar totuși la un nivel mai profund, nu simt că această carte a schimbat cu ceva temerile mele. Îl voi mai citi pe Irvin Yalom, are și cărți de beletristică super bune, dar și cărțile de specialitate precum aceasta sunt într-un limbaj ușor de înțeles de toată lumea și simplu de urmărit.

3. The Adventure of the Engineer s thumb and other cases, Arthur Conan Doyle

23157080

Pentru că m-a văzut atât de prinsă cu lectura cărții lui Agatha Christie peste vară, Ovidiu mi-a făcut o surpriză și mi-a cumpărat o întreagă colecție de la Penguin English Library cu aventurile ilustrului Sherlock Holmes. Am terminat doar prima carte din toată seria, o colecție de mai multe cazuri ale lui Sherlock. Unele m-au prins mai tare, altele mai puțin, oricum intrigant a fost faptul că această carte are drept titlu unul din cazurile nerezolvate. Habar nu aveam că Sherlock are la activ și astfel de situații. :)) Anul acesta știu sigur că nu voi continua cu o altă carte din această serie pentru că mai am începută și colecția din Game of Thrones (încă 6 volume!) din care m-am oprit a citi când a început serialul. Oricum mai rămân doi ani până la ultimul sezon, deci am timp să le termin și pe celelalte până atunci.

4. Coajă de nucă, Ian McEwan

32943940

A treia carte citită de mine de la Ian McEwan după Pe plaja Chesil și Solar. Am decis să o achiziționez după ce citisem niște recenzii pe bloguri despre ea. Stilul se aseamănă mult cu cel din Solar, e amuzant, ironic, plin de informații de actualitate, iar perspectivele narative sunt, ca de fiecare dată, surprinzătoare, în cazul de față, fătul nenăscut redă acțiunea dintr-o perspectivă atotștiutoare.

Nu cred că voi mai citi în viitorul apropiat ceva de la McEwan, nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru că mai am încă muuulți autori pe wishlist la care nu am ajuns și pentru că personajele lui sunt cumva niște ratați fie profesional, emoțional, societal și așa mai departe. Aș vrea să citesc și despre personaje mai puternice, nu neapărat preluate dintr-o realitate obiectivă (s-ar putea să mă reîntorc pentru asta la Isabel Allende! :).

5. Supă de pui pentru suflet, Jack Canfield și Mark Victor Hansen

17853462

Am primit-o cadou de ziua mea de la cineva care nu prea știe care-s gusturile mele într-ale cititului însă chiar și așa, asta nu m-a oprit din a o citi sau, mă rog, trebuie să recunosc, din o a reciti! :)) Știu sigur că atunci când am terminat facultatea și eram în căutarea unui loc de muncă pentru prima dată am citit această carte. În mod evident, nu îmi mai aminteam nimic din ea, dar la vremea respectivă mi-a plăcut și mă impresionase,  9 ani mai târziu, nu a mai trezit nimic în mine! Clar am devenit mai cinică între timp. Supă de pui pentru suflet e o carte motivațională alcătuită din mai multe povestiri din realitatea unor oameni care au reușit în viață. Unele sunt despre puterea iubirii, a încrederii în celălalt sau a încrederii în forțele proprii. E genul de carte care nu strică, dar care se vinde celor care sunt în căutare de ceva motivațional. În continuare consider că e o carte bună de a fi citită de cei mai tineri și mai ușor impresionabili! 🙂

Mă reîntorc acum la lectura unei cărți cu care am ajuns să mă chinui, Verișoara Bette, de Balzac, cu speranța că o voi finaliza anul acesta! Nu m-aș fi gândit niciodată că realismul francez nu îmi va mai plăcea, dar uite că la 30 de ani nu prea mai am răbdare de Balzac, să-mi fie cu iertare!