Simplific cumva dorințele mele de lecturi de viitor/pentru la anul (de ce nu?) și, în loc de titluri de cărți, voi spune nume de autori la care încă nu am ajuns (din păcate) sau la care vreau să mă reîntorc (yey!) pentru că i-am citit puțin și mai e loc de explorare.

Îmi este extrem de utilă lista de want to read (books) de pe goodreads.com unde am salvate 137 de cărți. Am cont pe acest site de ani buni deja și nu contenesc în a-l ridica în slăvi! Îmi pare rău că nu l-am avut mai din timp pentru că știu sigur că sunt unele cărți pe care le-am dat uitării (titlu și autor) iar bookreads e un fel de jurnal de lecturi în care pot să-mi urmăresc evoluția de-a lungul vremii, pot să îmi notez gândurile despre o carte în timp real și pot să văd tot ce apare nou pe piață, recenzii, premii de carte, informații despre cărți și autori și lista poate continua la nesfârșit. Pe lângă asta, mereu sunt în căutarea unor noi prieteni online acolo. 🙂 Și da, recunosc, uneori mai trag cu ochiul să văd ce mai citește lumea pe care o cunosc, ceea ce e un lucru bun pentru că e influență pozitivă până la urmă de care am ținut cont în vizitele mele ulterioare prin Cărturești! 🙂

1209068_407823846007425_1559740893_n

Lista mea de autori pe care îi am în vizor:

 1. Marie-Sabine Roger, autoare contemporană de origine franceză. Am citit de la ea La tete en friche (regizat drept My afternoons with Marguerite) și mi-a plăcut foarte mult. Aș mai citi cărți de la ea, de preferință tot în franceză, însă nu știu care sunt șansele să o găsesc prin librăriile de la noi căci la partea de cărți în limba franceză se găsesc de obicei clasicii.
 2. Kazuo Ishiguro, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta. Ishiguro este un autor pe care l-am studiat în facultate. Am citit de la el două cărți, The remains of the day (Rămășițele zilei) și Never let me go (ambele în limba engleză). Primul  l-am citit cât eram la universitate, a doua carte a fost cumpărată din Franța. Ambele cărți au fost ecranizate, nu am văzut decât varianta Never let me go, de mai multe ori chiar! E un film absolut superb deși, vă dați seama, cartea e și mai și! Mi-au plăcut mult cărțile și simt că voi avea același sentiment și față de viitoarele lecturi! De abia aștept!
 3. Peter Mayle. Sinceră să fiu, nu știu multe despre autor, dar am văzut o serie de cărți despre Provence. Mai știu că una dintre cărțile lui a fost ecranizată – A good year!- iar filmul e unul deosebit (l-am prins de mai multe ori la tv). Mi-aș dori să citesc povești din Provence, descrieri ale peisajului de acolo, viața francezilor din provincie pentru că am experimentat-o și eu acum 7 ani (7 ani deja, wow!) și simt că mă depărtez din ce în ce mai tare de acele amintiri din care efectiv m-am hrănit în anii care le-au urmat! 🙂 Nu am mai fost de atunci în Franța pentru că, de fiecare dată, au fost și au rămas alte și alte țări noi de descoperit daar într-o zi mă voi întoarce în Saint Remy! It’s a promise to myself!
 4. Salman Rushdie. Toate cărțile de s-ar putea! Am la activ The Enchantress of Florence citită pe holurile spitalului municipal din Timișoara când eram cu mama mea pentru operație și nu dormeam nopțile. Îmi fac cu ochiul Haroun and the sea of stories și Shalimar the clown.
 5. Irvin D. Yalom. Am citit recent Staring at the sun, iar acum vreau să citesc de la el TOOOT! Când spun tot mă refer și la cărțile de specialitate și cele de beletristică. Cărțile lui Yalom vin ca o vindecare, uneori poate că nici nu conștientizezi că te vei regăsi undeva pe acolo prin paginile pe care le citești până îți apare în fața ochilor un citat în care parcă s-ar vorbi despre tine.
 6. Isabel Allende. Am citit Casa Spiritelor după care am citit disperată tot ce găseam despre această autoare pe internet. Nu greșesc când spun că mi-am trecut pe lista de to read toate cărțile scrise de ea și chiar mă gândesc să le citesc în ordine cronologică!
 7. Margaret Atwood. Încă nu am citit nimic de la ea, deși am achiziționat una dintre cărțile ei cu aproximativ 4 ani în urmă. Nu am ajuns la ea pentru că de fiecare dată când o aveam în vizor simțeam că nu am starea necesară să citesc o distopie. Acum îmi doresc să citesc The handmaid s tale foarte tare, dar la fel, nu simt că sunt 100% în stare (sufletește vorbind) să o citesc. Distopiile îmi lasă de fiecare dată un sentiment ciudat și mă afectează destul de tare.
 8. Elif Shafak. Zero cărți de la ea până acum, dar o urmăresc de multă vreme.
 9. Khaled Hosseini. Am ținut de atât de multe ori cărțile lui în mână în librării și de fiecare dată le-am așezat la loc plecând fără ele. Întâmplarea făcea fie să am începute alte 3 cărți atunci și să știu în mintea mea că sigur le-aș fi dat la o parte pentru a începe cartea lui, fie să nu mă simt în stare sufletește. Aici, în mod curios, recenziile de carte citite pe diverse bloguri m-au făcut să-mi doresc tare mult să citesc acest autor, dar să am și rețineri mari în privința temelor și despre cât de tare aș putea duce sufletește niște cărți cu asemenea povești. Pentru o zi în care mă voi simți mai puternică!
 10. Haruki Murakami. Da, recunosc! Sunt probabil ultimul om care încă nu a ajuns la Murakami. Nu știu exact de ce această întârziere pentru că sunt convinsă că o să îl ador, dar uite că mereu, mereu alte cărți (mai puțin bune de multe ori) s-au așezat în fața mea. Am deja o grămadă din cărțile lui pe ebook reader și mai am un sentiment puternic că atunci când voi începe să îl citesc, nu mă voi mai putea opri. Cam la fel ca cei care amână primul tatuaj, iar când încep, într-un an își acoperă tot trupul!
 11. John Fowles. Studiat în facultate, Iubita locotenentului francez, dar simt că nu l-am descoperit/citit/studiat așa cum ar fi trebuit. Mă voi reîntoarce la el! 🙂
 12. Muriel Barbery. Am citit Eleganța ariciului, dar mai are două cărți pe care le vreau!
 13. Jonathan Safran Foer. Am citit Extrem de tare și incredibil de aproape, dar mai e loc și de alte cărți ale acestui autor.
 14. Alice Munro, deși nu-s foarte convinsă că îmi va plăcea. Am început la un moment dat o culegere de povestiri scurte de-ale ei, dar am abandonat după prima pagină. Nu știu exact de ce, dar simt că poate ar trebui să-i mai acord o șansă.

Pe lângă acești autori, duc un fel de luptă cu biblioteca personală pentru că îmi doresc să citesc toate cărțile pe care le dețin deja înainte de a-mi cumpăra cărți noi. Nu reușesc de fiecare dată pentru că, pe lângă cele pe care le am deja, mereu primesc alte cărți cadouri pe care mă trezesc că le încep! (subiect pe care îl voi dezvolta într-un alt articol!)

De asemenea, mai am 3 colecții de cărți începute pe care trebuie să le termin: seria Game of Thrones, o colecție Sherlock Holmes și The Maze Runner.

Tot pentru viitor, mi-aș dori să citesc mai multe cărți de istorie sau de filosofie, autobiografii și cărți de călătorie (precum Oyibo, 2 oameni, 1 motocicletă, 12 luni în Africa pe care am adorat-o!), precum și autori români contemporani (Ioana Pârvulescu va fi cea cu care voi începe!).

Sounds like a good plan, nu-i așa? 🙂