Rămăsesem datoare cu o continuare a articolului anterior dedicat Budapestei și încerc să mă țin de cuvânt continuând cu imagini din Buda, partea mai deluroasă a acestui oraș. Și pentru că am menționat deluros, e ușor de înțeles faptul că de aici se pot face fotografii panoramice deosebite.
Prima oară când am fost în Budapesta am urcat la Citadelă, însă de data aceasta venisem cu gândul să bifez un alt obiectiv la înălțime și anume Bastionul Pescarilor.
Ne-am dus undeva la început de asfințit pentru a face poze pe lumină, dar și pentru a prinde de acolo, de sus, luminile orașului seara.
Bastionul Pescarilor se află pe malul drept al Dunării și este un fel de terasă din povești (stil neogotic și neoromanic), situat la marginea cartierului Vechea Cetate a Budei. E ceva de mers, noi am schimbat 2 mijloace de transport să ajungem până la el și tot am avut ceva scări de urcat! Nu există destinație turistică vizitată fără scări! Cred că a ajuns să reprezinte minimul de disconfort necesar pentru fotografii fabuloase. :))
Bastionul Pescarilor este construit în apropiere de Biserica Matyas (superbă!), iar la câțiva pași depărtate, tot la înălțime, veți găsi Palatul Buda (de neratat și el)!
Din ce am mai aflat pe Wikipedia, se pare că acest bastion a fost construit în perioada 1895-1902 și că în timpul celui de-al doilea război mondial fusese distrus într-o proporție mare, restaurarea ulterioară având loc în 1947-1948. Cele șapte turnuri reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în 896, iar numele bastionului provine de la breasla pescarilor, responsabilă în evul mediu cu protejarea acestei porțiuni de ziduri ale orașului.
Tot din capitolul obiective de neratat, includ Tropicarium-Oceanarium, din cadrul complexului comercial Campona. Admit însă că eu nu am văzut până în acest moment variantele din Barcelona sau Valencia.
Oceanarium din Budapesta nu e foarte mare, dar timp de o oră sau o oră jumate cât durează vizitarea lui te vei rupe puțin de lumea de afară și vei avea șansa (pentru un preț modic) de a observa o multitudine de specii de pește, precum și rechini sau pisici de mare! Pentru mine și însoțitorii mei a fost o experiență unică datorită faptului că am bifat premiera de a vedea pisicile de mare și rechinii! De asemenea, există și o părticică în care este simulată o ploaie tropicală, putând vedea specii de reptile diferite, printre care și crocodili!
De neratat în Budapesta a fost și Ikea, până la București e cale lungă și pentru cei din zona de vest a țării e o variantă utilă magazinul de la unguri.
Și încă ceva, tot din seria obligatorie de vizitat în Budapesta ar fi băile lor termale. Recunosc că nu am ajuns să mă bălăcesc în capitala maghiară, dar cu următorul drum acolo, această acțiune va fi cap de listă căci am văzut câteva spa-uri și locuri fenomenale prin pozele altor turiști!
În cazul în care intenționați să vizitați Budapesta în preajma acestor sărbători de iarnă, cum de altfel am făcut și eu prima oară când am poposit în acest oraș, vă doresc o ședere cât mai plăcută și vreme blândă! 🙂