Cum am în această perioadă mai mult timp liber la dispoziție, între odihna propriu-zisă necesară unei sarcini atât de avansate și citit cărți sau articole legate de naștere și creștere a copilului, încerc să mă pun la punct și cu articolele rămase în urmă aici. Nu știu cum se face că anul acesta, deși am avut o sarcină ușoară până în acest punct, nu mi-am găsit efectiv timpul de a-mi așterne mai des gândurile aici.
Unul dintre articolele mele preferate este acesta în care la final de an trag linie și contorizez locurile din țară și din străinătate pe care am apucat să le vizitez într-un an calendaristic. Cu 2018 reușesc să fac asta de abia acum și norocul meu cel mare e că aveam totuși un draft pregătit, cu liniuțe, în care am trecut în ordine cronologică locurile. În caz contrar, nu prea cred că mi-aș fi amintit tot ce am văzut fără să fi analizat cu atenție postările mele din social media de anul trecut pas cu pas! :))
Și înțeleg că e o concluzie destul de târzie, dar chiar și acum simt o satisfacție când mă uit peste lista mea de călătorii anuale și mă minunez că, de fiecare dată, așteptările îmi sunt depășite și reușesc să văd mai mult decât mi-am propus la început de an! Poate așteptările mele mici sunt cheia sau poate faptul că oriunde aș merge nu contenesc în a găsi cel puțin un lucru care să mă încânte, indiferent de țară, de vreme și de companie.
1. Cu Londra am dat startul călătoriilor din 2018. Eram deja la început de martie și am prins acolo un ger de zile mari care i-a cam speriat pe englezi! Nu și pe noi însă, obișnuiți cu ceea ce înseamnă un ger iarna! A fost a doua noastră vizită în Londra, prima împreună însă! Lesne de înțeles că am petrecut enorm de mult timp în muzee! Și de am mai merge încă o dată tot în muzee aș sta pentru că sunt atât de multe de văzut!
2. Am continuat anul cu călătorii prin țară! Veți vedea că în 2018 am acordat destul de multă atenție și României astfel încât pentru prima oară eu am ajuns la Geoagiu Băi în Hunedoara! Am vizitat aici Cascada Clocota și Băile Romane, am mâncat bine și ne-am bucurat de liniște și de peisaj! Am avut parte și de două opriri scurte la Orăștie și la Deva tot cu ocazia respectivă!
3. De Paști am optat pentru județul Vâlcea, mergând în vizită la părinții lui Ovidiu! Din păcate nu am vizitat împrejurimile, deși de obicei mai făceam excursii. Tura asta însă a fost doar pentru relaxare și mâncare. În drum spre Vâlcea, am făcut un popas în Drobeta Turnu-Severin.
4. La scurt timp după plimbarea din Oltenia a trebuit să ne îndreptăm pașii spre nordul țării și să ajungem în Maramureș într-un weekend cu ocazia unui eveniment în familie. A fost foarte pe fugă această ieșire, dar nu pot spune că am regrete pentru că eu am văzut Maramureșul pe îndelete, mai am relativ puține părți de descoperit din acest județ!
5. Dacă locuiesc în Timișoara, se poate pune la capitolul de locuri vizitate? :)) Cred că pentru prima oară voi pune aici și orașul în care locuiesc, nu ca să dea la număr, ci pentru că anul trecut am participat la foarte multe evenimente în oraș, festivaluri, muzee, concerte și târguri. Unul dintre ele a fost festivalul florilor, Timfloralis, pe care încerc să nu-l ratez niciodată! Am fost și la cel de anul acesta, dar parcă tot cel din 2018 mi-a plăcut mai mult! Iar când părinții lui Ovidiu ne-au vizitat am făcut un tur de forță prin oraș ajungând la Muzeul de Artă, Muzeul Satului unde am prins un târg al meșteșugarilor, Expoziția figurilor de Ceară, mall-uri, Fabrica de Bere Timișoreana și câte și mai câte! I-am obosit cumplit! :))
6. Continuăm cu România și ajungem în Sibiu și în Șelimbăr unde am fost cazați! Am mers la Sibiu ca să vedem piesa de teatru Faust. Pe lângă asta, am asezonat vizita la Sibiu cu o vizită la grădina zoologică a orașului (la Muzeul Satului tot nu am ajuns!) și deja tradiționala vizită în centrul orașului! Poza de mai jos e făcută de pe traseul de întoarcere acasă!
7. Ieșim granițele țării într-un week-end și ne îndreptăm la vecinii noștri unguri, la băi termale, la Mako! Un loc atât de aproape de noi și la care voiam să ajungem de mult timp…A fost peste așteptări și ne-am tot zis că ne vom reîntoarce!
8. Apoi ne-am plimbat prin locurile frumoase în apropiere de Timișoara: tot pentru prima oară am ajuns la Cramele Recaș și la centrul de echitație Herneacova! Aici am reușit să revenim și în 2019! Cu ocazia unei alte ieșiri, doar că mai în toamnă am mers să vizităm Parcul Dendrologic de la Bazoș, un loc numai bun de ieșit cu copiii!
9. Rămânem tot pe teritoriul țării și coborâm spre sud. Mergem din nou în Oltenia în Turnu Severin cu ocazia unei nunți! Evident că reușim să vizităm cu acest prilej, alături de grupul cu care suntem, Cazanele Dunării și Capul lui Decebal. Ne întoarcem spre Timișoara pe Clisură trecând prin Moldova Nouă (unde locuiește sora mea) și oprind la Oravița (practic acasă) pentru masă! Vizitele de anul trecut din Moldova Noua și Oravița nu le mai mentionez căci au fost cele obișnuite, ori de câte ori mergeam să îmi vizitez familia! Punctul lor comun e că mereu sunt prea scurte și că mâncăm bine! :))
10. De abia acum pot începe să povestesc despre concediul mare de vară pe care l-am petrecut în Grecia! Știam de la început că vrem în Grecia însă nu știam unde și cam pe ultima sută de metri mi-a venit mie ideea (după ce am fost inspirată de postările unor prieteni pe facebook) că Parga pare o destinație mișto! Și da, a fost!
Consider că e vacanța în care am mâncat cel mai bine și cel mai variat iar capitolul servicii a fost mult peste ce am întâlnit până în momentul respectiv! Și pentru că noi nu suntem genul care să stea tolăniți zi lumină la plajă, am vizitat intens și zonele de lângă Parga astfel încât am văzut și
11. Râul Acheron, Ammoudia și Preveza
12. precum și Igoumenitsa și insula Corfu, Kerkira:
13. Atât în drum spre Grecia, cât și la întoarcere, am ales să petrecem două nopți în Macedonia. Prima a fost în orășelul apropiat de granița cu Grecia, Gevgelija, iar la întoacere ne-am dus direct spre Skopje, capitala țării căreia i-am dedicat un articol întreg.
14. Partea a doua a concediului din vară am petrecut-o pe plai mioritic făcând un traseu cu plecare din Timișoara destul de lung: Transfăgărășan, Barajul Vidraru, Curtea de Argeș (unde am rămas și peste noapte), Cetatea Râșnov, Dino Park, culoarul Rucăr-Bran și Lupeni, județul Hunedoara (la Ovidiu acasă). Mi-a plăcut tot ce am văzut în țară, Transfăgărășanul e wow, iar Curtea de Argeș a fost peste așteptări! Un orășel tare cochet iar celebra mănăstire Curtea de Argeș pentru mine chiar este cea mai frumoasă din România, a depășit Bârsana și Săpânța Peri în ochii mei! Traseul cu mașina pe culoarul Rucăr-Bran a fost superb și el, deși nu am oprit la castel, iar Dino Park putea fi mai distractiv dacă aveam și noi un copil prin preajmă! :)) Ah, iar în Lupeni am prins finala turneului de Rugby 7, un eveniment tare fain de urmărit, mai ales că cei pe care îi susțineam, Știința Petroșani, au câștigat!
15. Fiind atât de aproape de noi, nu puteam să nu vizităm din nou Serbia! Am fost de 3 ori în Serbia în 2018, de două ori doar ca să luăm masa în apropiere de granița cu Foeni (restaurant cu specific pescăresc) și de cea cu Naidăș (pleșcavița). Dar am făcut și o vizită mai extinsă și am mers și la Belgrad într-un weekend mai lung, pentru prima oară pentru Ovidiu în capitala sârbească, a doua oară pentru mine!
16. Ei bine, de la capitala Serbiei văzută în octombrie am zis că nu strică o vizită și la a noastră în noiembrie astfel încât ne-am dus cu avionul într-un week-end și la Bucuresti! Am fost la un concert de muzică simfonică la Sala Palatului, dar asta nu înseamnă că nu am vizitat nițel și orașul! Ba chiar am prins și un Festival de Folclor Bucovinean!
17. Luna decembrie ne-a surprins cu propunerea unor prieteni de a ne alătura lor într-o vacanță extinsă prin Europa. Planul inițial era să mergem undeva la cald, dar cum era cam târziu să prindem oferte de bun simț ca preț, de la cald ne-am trezit tocmai la rece și ne-am îndreptat spre Austria, Germania și Elveția. Pentru că sunt foarte multe locuri pe care le-am văzut până la finalul anului, deci a fost o ultimă săptămână din decembrie în forță, voi pune locurile aici în funcție de țară și nu în ordinea cronologică.
Așadar, începem cu Austria unde, în 2018, am vizitat Viena, Hallstatt, Gmunden, Innsbruck și Dornbirn.
18. În Elveția am văzut cascada peste Rin, Zurich, Appenzel și St Gallen:
19. Cel mai și cel mai mult însă am stat și văzut în Germania unde, la loc de cinste, am fost impresionată de Konstantz, Lindau, Lacul Bodensee (Constance), Eriskirch, Langenargen, Hohenschwangau și Neuschwanstein.
20. Iar apoi ca un fel de cireașă de pe tort, am ajuns și în Liechtenstein, în capitala-i Vaduz:
…
Însumând mai bine de 20 de locuri vizitate în țară, printre care multe pentru prima oară, precum și plimbări în 9 țări străine, dintre care în 2 pentru prima oară, Elveția și Liechtenstein, nu am cum să nu spun că 2018 a fost în mod neașteptat muuult, dar foarte mult peste tot ce mi-aș fi putut eu imagina sau spera.
Tot ce am vizitat mi-a plăcut mult atât acasă, cât și în afara frontierelor României. M-a impresionat Parga foarte mult, iar excursia de la finalul anului m-a făcut să îndrăgesc din ce în ce mai tare Austria și să-mi îmbunătățesc părerea care deja era una pozitivă despre Germania și nemți!