În imagine, unul dintre detaliile de pe biserica romano-catolică a localităţii. Biserica nu surprindea din punct de vedere arhitectural, ba chiar am auzit locuitorii spunând despre ea că este urâtă. Mie mi-a plăcut pentru că era diferită de bisericile noastre ortodoxe. Am şi participat, alături de 2 colege de la facultate care m-au vizitat la un moment dat, la o slujbă de duminică. Slujba a fost oficializată de un preot de culoare, pesemne un invitat special, oricum noi am fost surprinse: din punctul meu de vedere, francezii nu sunt chiar cei mai deschişi oameni când vine vorba de multiculturalitate. Au şi motivele lor: situaţia cu maghrebienii şi cu românii nu este cea mai roz, iar în zonele mai rurale aceste reţineri se simt mai puternic.
100_0220

În imagine, ferestre ale primăriei, însoţite de steagul francez. Am avut prilejul să intru în clădire cu ocazia unor participări la vot. Am însoţit-o pe contabila şefă a liceului în care lucram.

100_0205

Mai jos, bunătăţi pentru turişti. După cum spuneam, Saint-Rèmy este o localitate mică, iar banii care se fac din turism sunt foarte importanţi. Majoritatea magazinelor sunt de profil. În fiecare miercuri dimineaţa are loc piaţa provensală: extrem de tradiţională şi de primitoare. Nu am prea ratat dimineţile respective, căci aveam miercuri liber de la şcoală, deci timp berechet să mă plimb printre străduţe. Îmi amintesc cu drag de aceste momente: adoram îmbinarea de miresme şi de oameni, pe lângă urechile mele treceau turişti vorbind germană, spaniolă, chineză, engleză. Se auzea, din când în când, şi provensala, dialectul specific zonei, şi bineînţeles, franceza. Nu am auzit vorbindu-se româna. Oricum, un mic Babel provensal avea loc de cinste miercuri dimineaţa!

100_0206 100_0208

Figurinele din imagini se numesc Santons şi se folosesc pentru a crea ieslea de Crăciun. În Provence există multe tradiţii legate de această sărbătoare. În principiu, fiecare familie îşi crează în casă o astfel de iesle în care va pune Santons, alături de personajele tematice biblice. Les Santons sunt îmbrăcate în costume tradiţionale provensale şi sunt handmade. Mi-am dorit la un moment dat să-mi cumpăr câteva şi să le aduc acasă drept amintire, dar preţul lor foarte ridicat m-a descurajat şi am renunţat la idee.

100_0209

Imagine făcută pe una dintre străduţele înguste ale orăşelului. Decor aparţinând unui magazin din preajmă.
100_0210

Vârful bisericii din localitate:

100_0213

Străduţele minunate cu iz de medieval. Una dintre activităţile mele preferate era să mă plimb printre străduţe şi să descopăr, la fiecare pas, detaliile superbe ale locului. Saint- Remy este un loc încărcat de istorie. Este locul în care s-a născut Nostradamus, de asemenea, localitatea deţine clădiri ale unor hoteluri extrem de vechi, iar la ieşirea din localitate se află un sit arheologic, Glanum, care constă în reconstruirea unui orăşel roman.100_0214 100_0215În imaginile următoare, puteţi privi câteva imagini surprinzând copacii specifici zonei. Îi mai puteţi vedea şi în picturile ilustrului Van Gogh, care a poposit mult timp în regiunea provensala, în căutarea inspiraţiei.
100_0218 100_0219