Afară sunt lejer peste 30 de grade deși nici măcar nu e ora 12, după o săptămână de foc, iată că a mai urmat încă una la fel și va urma încă o alta mult mai fierbinte în acest sfârșit de august canicular. Așa că, pentru că tot e sâmbătă și simt nevoia să mă relaxez și să mă răcoresc, mă gândeam ca fix astăzi să vă povestesc despre ce am făcut în data zilei de 31 decembrie 2018.
Știți deja dintr-un articol anterior că noul an ne prinsese la artificii pe malul lacului Bodensee, doar că pe timp de zi, ne-am dus să vedem castele de poveste așa cum doar în Germania puteam găsi!
Ne-am pornit din micuța localitate Eriskirch în care eram cazați spre satul Hohenschwangau destul de devreme pentru a acoperi distanța de 1h jumătate cu mașina astfel încât să avem suficient timp să vizităm ambele castele! Când ajungem acolo, surpriză, castelul Neuschwanstein, cel care a stat la baza inspirației castelului din emblema Disney era închis în ziua respectivă, deci nu se putea vizita. Ce-i drept, am fi putut urca până la el pe jos sau am fi putut lua una din căruțele trase de cai până acolo, dar am renunțat la idee și l-am fotografiat de la distanță (e la aproximativ 30 de minute distanță de sat, în urcare), iar restul timpului am decis să îl dedicăm castelului Hohenschwangau care era la 10 minute depărtare și deci mai ușor accesibil, plus că era deschis vizitatorilor!
Spre rușinea-mi, eu una nu știam nimic despre Hohenschwangau, adică nici măcar nu știam de existența unui alt castel atât de aproape de renumitul Neuschwanstein, le-am văzut pentru prima oară pe amândouă cu doar câteva zile înainte când am parcurs traseul Innsbruck- Eriskirch și ne-am ținut de planul de a ne reîntoarce pentru a le vedea pe îndelete. Probabil că am fi fost mai norocoși dacă alegeam o altă zi și le-am fi putut vizita în interior pe amândouă, dar nici Hohenschwangau nu a fost deloc mai prejos, iar interioarele lui (nu am avut voie să facem poze) au fost superbe! Mie mi-a plăcut mai mult ce am văzut aici din punct de vedere al mobilierului și decorațiunilor decât în Viena, la Schönbrunn, poate datorită faptului că totul avea un iz mai personal și mai primitor. Mi-a rămas și acum în minte un candelabru absolut superb plin de lebede făcut din argint masiv expus într-una din camere!
Castelul Neuschwanstein a fost construit de Ludovic al II-lea și a fost gândit ca un refugiu personal al regelui. După moartea acestuia a fost deschis publicului larg, iar în prezent este una dintre cele mai apreciate destinații turistice din Germania: se aproximează că din 1886 și până în prezent peste 60 de milioane de turiști i-au trecut pragul. Ca fapt divers, de notat e faptul că Ludovic al II-lea a petrecut între zidurile acestui castel doar 172 zile și că la moartea sa acest castel care l-a adus în pragul insolvenței datorită costurilor nu era finalizat.
În schimb, în castelul Hohenschwangau, construit la ordinul tatălui său, regele Maximilian al II-lea al Bavariei, Ludovic a copilărit! Acest castel era reședința oficială de vară și de vânătoare a familiei regale. În 1905 castelul a fost electrificat și îmbogățit cu un ascensor electric!

Cum m-am tot uitat peste pozele mele cu aceste două castele, mă gândeam că ar fi nemaipomenit un traseu de vacanță care să aibă drept subiect principal ideea de castel și palat. Acum ce-i drept, ar fi mai la îndemână o zonă foarte ofertantă cum e Valea Loarei, țări precum Germania, Austria sau Cehia, dar dacă stau bine să analizez ce ne oferă România, am putea încropi unul și pe plaiurile noastre începând cu Săvârșin și Corvinilor, Castelul de Lut de la Valea Zânelor, continuând apoi cu Bran, Peleș, Cantacuzino și Mogoșoaia. Hmmm…o să pun bine la păstrat ideea asta căci nu se știe niciodată! 🙂