Sincer, nici nu ştiam că există aşa ceva până nu am văzut această exprimare pe youtube la unul dintre videoclipurile lui Beyonce, unde, în comentarii, actriţa era acuzată că şi-a albit prea mult culoarea feţei care s-a deschis considerabil din copilărie şi până acum şi că artista e mult prea obsedată de standardul european de frumuseţe.
vs.
Am căutat mai multe despre acest subiect pe google şi se pare că într-adevăr există o asemenea problemă. Se consideră că acest standard afectează în primul rând femeile de origine afro-americană şi adolescentele asiatice, iar cauza primordială ar fi mass-media care promovează mult prea mult imagini ale femeilor cu ten şi specific european.
Dacă-mi cereţi părerea, mie îmi cam pare absurdă teoria asta, căci nu prea cred într-un asemenea standard de frumuseţe impus la nivel de continent deoarece constituţia femeilor şi a populaţiei europene în general este foarte diferită de la nord la sud şi de la est la vest, pornind de la chip, trăsături, până la înălţime, postură şi culoare a pielii. În mod evident, nu există variaţii foarte mari de culoare, dar sudicii continentului sunt mai bruneţi şi mai scunzi faţă de populaţia nordic-europeană unde primează cei blonzi şi înalţi aşadar, ar cam fi cazul să limităm acest standard de frumuseţe, dacă există cu adevărat, la anumite regiuni cel mai probabil!
Până una alta, ca să fac trecerea şi la experienţa personală, am o colegă din Serbia la locul de muncă (blondă şi cu ochii albaştri) care e uimită de cât de multă lume e cu ochi albaştri şi cu un ten deschis, plus păr blond, printre colegele ei actuale de aici din Timişoara. Şi vorba ceea, ea e de la o aruncătură de băţ de noi, şi totuşi…Acum înţeleg mai bine uimirea francezilor legat de tenul meu per ansamblu! Lumea se aşteaptă la altceva!
Ca o concluzie oarecare, mă gândesc că acest „standard” de frumuseţe alocat continentului nostru văzut de peste mări şi ţări se referă totuşi la ochii mari şi expresivi, ten deschis, păr blond şi/sau şaten, înălţime peste 1.70 (specifică femeilor din nordul continentului) şi o greutate echilibrată, plus o vestimentaţie simplă şi naturaleţe în maniere şi machiaj. Cel puţin aşa descrie google-ul în mare ceea ce se percepe din afara continentului.
La o adică, tinerele noastre au şi ele un standard de frumuseţe, nu? Păpuşa Barbie şi cât mai mult plastic? „Mimozele” televizate? Când vor înţelege femeile că standardul de frumuseţe e cel al fiecăreia în parte şi că vine din interior?! O aliniere a trăsăturilor şi o frumuseţe stabilită la nivel de mass-media nu face pe nimeni mai fericit! Ba din contră, poate aduce doar frustrări!