De ar fi să fac un top al turiștilor pe baza comportamentului lor aș spune că asiaticii, nemții, austriecii și scandinavii sunt cei mai respectuoși și cei mai cu bun simț turiști posibili.

La polul opus, gălăgioșii și super pretențioșii (dar care îi respectă mai puțin pe ceilalți) ar fi americanii, belgienii și francezii.

În Veneția am fost impresionată în timpul micului dejun cu autoservire din hotelul în care eram cazați când o familie austriacă s-a așezat frumos la masă organizându-și bucatele în așa manieră pe masă încât au creat un mic univers al lor chiar acolo în mijlocul mulțimii de-ți venea să te alături lor, atât de caldă și de primitoare arăta masa lor și momentul în sine.

Cu o zi înainte, într-o cafenea, am stat în apropierea unei familii germane cu două fetițe și ne-am uitat ștrengărește unii la alții când un cuplu de italieni a servit o pizza cu ochiuri de ouă crude. Copii foarte politicoși și bine crescuți, liniștiți și cuminți. Cred că așa le e firea sau educația!

În schimb, la polul opus, îmi amintesc și acum de o belgiancă de peste 40 de ani care vorbea la telefon în autobuz atât de tare încât deranja pe toată lumea fără să-i pese câtuși de puțin, deși soțul ei îi tot atrăgea atenția… sau alte două femei românce adulte, de vârsta mamei mele, care deranjau persoana de lângă ele de-a lungul întregului zbor pentru că tot făceau poze cu blitz la geam în timp ce mai purtau și ochelari de soare pe zbor de timp de noapte…