Nu am mai avut o activitate intensă în ultimele două săptămâni aici pe blog, dar asta pentru că am citit foarte mult în schimb. Am terminat în 2 săptămâni alte 2 cărţi şi voi scrie despre ele săptămâna viitoare. Între timp, mi-am amintit acum că unele cărţi din listele mele de lectură au fost parcurse de 2 ori. De nevoie mai degrabă, nu pentru că am ţinut eu morţiş să fac asta. Bine, puteam să nu le recitesc, dar am ales să fac asta pentru a-mi aminti mai bine detaliile.

La răscruce de vânturi de Emily Bronte e o carte pe care am citit-o de 2 ori. Prima oară am citit-o în liceu în cadrul orelor de literatură universală, iar a doua oară la facultate, în anul I, fiind prima carte care ne-a fost cerută la literatură engleză, în cadrul unui curs care se ocupa mai mult de partea de stilistică literară. A fost puţin timp ca depărtare între cele două lecturi astfel că nu am avut o altă părere despre carte la a doua citire şi nici nu am simţit că am citit-o dintr-o altă perspectivă.

6185

Inima întunericului de Joseph Conrad am citit-o întâi în engleză, în anul II de facultate, la partea de literatură engleză (cursul de modernism) fiind prima dintre lecturile semestrului, iar a doua oară am citit-o în română, tot în anul II, semestrul al II-lea însă, pentru cursul de literatură comparată. Nu mi s-a părut că am făcut un mare efort că am reluat-o, căci cartea nu este una de mari dimensiuni, mi s-a părut un efort în a relua-o datorită faptului că nu mi-a plăcut deloc. Am zis că poate la a doua lectură o să îmi placă mai mult, mai ales că se punea atât accent pe ea. Nu am înţeles de ce, am înţeles toate mesajele din carte, toate variaţiunile stilistice, perioada, contextul social istoric şi aşa mai departe, dar pur şi simplu nu a fost o carte pe gustul meu. Ghinionul meu e că… atunci când am dat titularizarea prima oară, exact cartea asta mi-a picat la partea de literatură. Ar fi putut să fie noroc că doar era o carte pe care am citit-o de 2 ori şi am studiat-o din 2 perspective la două materii în timpul facultăţii, dar degeaba! Nu mi-a plăcut, nu m-a interesat, nu a fost un subiect pe gustul meu! Admit însă că mi-a plăcut mai mult abordarea de la cursul de literatură comparată decât cea de la literatură engleză.

4900

Madame Bovary de Gustave Flaubert e o altă carte care m-a cam urmărit ca să zic aşa. Sper doar ca viaţa să nu mă transfome într-una! :))

Am citit-o prima oară în liceu, în limba română şi cred că eram în clasa a 12-a. Aveam de ales între Crimă şi pedeapsă a lui Dostoievski şi Madame Bovary. Le-am citit pe ambele între timp şi pentru vârsta respectivă am făcut alegerea mai bună, zic eu. Tot atunci, adică în liceu, în cadrul orei de literatură universală când am avut de parcurs cartea, am făcut şi un proces literar. Eu am fost Madame Bovary, iar amantul meu în cadrul procesului a fost un coleg de clasă care mai târziu, in viaţa mea reală adică, mi-a fost iubit. O fi fost un fel de ironie, că nici Madame Bovary nu a rămas cu amantul, nici eu cu colegul! :))))

În fine, a doua oară când am citit Madame Bovary, era la facultate, la realism în anul 2, la partea de literatură franceză, bineînţeles! Atunci, la seminar, ghiciţi cui i-a picat Madame Bovary? Tot mie, bineînţeles. Eu a trebuit să discut romanul şi mai ales personajul principal. Ţin minte şi acum că a trebuit să fac o ditamai „fiche signalétique” cu şi despre Madame Bovary în detaliul detaliilor. Dar mie mi-a plăcut şi m-am descurcat onorabil, deşi profa aia de la curs şi seminar era horror! Mi-era frică de ea, mai ales că nu părea în toate minţile. Îmi pare rău că nu mă citesc foştii colegi de la facultate pe aici, că ar fi putut cu brio să confirme ce spun prin nişte comentarii mai jos! :))

Madame Bovary

Aşadar, până în momentul de faţă cam astea ar fi cărţile parcurse de două ori. La capitolul filme stau mai bine şi chiar cred că aş putea posta şi un articol cu filmele pe care le-am văzut de cel puţin 2 ori. Aşa mi-aş da şi eu seama mai bine de gusturile mele. Şi mai ales de ce! 🙂

sursă foto: goodreads.com