Au mai trecut câteva zile, delegaţia română de sportivi a mai adăugat câteva medalii printre care şi una de aur azi; bineînţeles că au apărut şi dezamăgiri la scrimă, dar până la urmă asta înseamă o competiţie adevărată iar, în conformitate cu deviza Jocurilor Olimpice, ideea că participarea în sine este una extrem de valoroasă, dincolo de clasamentul final, este cea cu care trebuie să rămânem cu toţii în minte şi suflet. Eu revin cu partea a 3a în ceea ce priveşte festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de anul acesta.
Am omis subiectul până acum, dar nu puteam prelungi prea mult momentul: Regina Regatului Unit, Elizabeth II, a părut extrem de plictisită şi de somnoroasă pe tot parcursul ceremoniei, chiar şi în momentul în care a declarat deschiderea oficială a Jocurilor. Ideea de la începutul spectacolului cu Regina ajungând la deschidere alături de James Bond, sărind dintr-un elicopter cu paraşuta i-ar fi prins bine pentru un avânt de energie dacă nu ar fi fost înlocuiţi, atât ea cât şi Craig, de cascadori profesionişti. :))
Oricum, a fost tare drăguţă în roz! Pe de altă parte, momente pe deplin reuşite au fost cele ale lui Mr. Bean, Paul McCartney şi Muhammad Ali (când a atins steagul olimpic).
Un alt moment superb surprins este lesne de observat în imaginea următoare:
Ca mai apoi în discursul oficialilor să aibă loc o precizare privind egalitatea şi exercitarea drepturilor femeilor şi un cald salut adresat tuturor naţiunilor care au permis pentru prima dată anul acesta să aibă reprezentante ale sexului frumos în delegaţia lor sportivă. Un exemplu la îndemână este Arabia Saudită.
Este prima dată când oficialii acestei ţări permit accesul femeilor în această competiţie: Woodjan Ali Seraj (cat. +78 kg) si atleta Sarah Attar (800 metri), astfel că această Olimpiadă de la Londra este prima din istorie în care efectiv toate ţările participante au trimis în concurs sportive. ( Pe această lista neagră mai erau şi Brunei cu Quatar, dar Arabia Saudită a fost ultima ţară care a confirmat aceste participări, iar Comitetul Olimpic Internaţional s-a descurcat excelent în acest sens).
Vedete sportive care au purtat drapelul în numele ţărilor lor au fost suficiente. Au atras atenţia şi uralele publicului Maria Sharapova (Rusia), Usain Bolt (Jamaica) şi Novak Djokovik (Serbia).
(cei trei sportivi din faţa Mariei Sharapova fac parte din delegaţia română)
(Usain Bolt a fost de departe preferatul fotografilor şi al cameramanilor)
(Djokovik a avut o atitudine foarte relaxată, chiar e un tip cool; Federer (Elveţia) a refuzat să poarte steagul ţării sale pe motiv că voia să se odihnească înaintea competiţiei.) Pentru România a purtat steagul Horia Tecău:
Aprinderea focului olimpic a fost în sine un moment deosebit, s-au reunit atâtea petale de aramă înflăcărate câte ţări participante, plus una pentru jucătorii independenţi (dacă aţi observat pe parcursul paradei naţiunilor, alături de cei care purtau drapelul se aflau şi nişte tineri, iar unul purta această petala simbolică pentru fiecare stat prezent în parte).
Pe final de post am mai selectat câteva poze minunate de-a lungul întregului eveniment:
(moment- omagiu adus spitalului Great Ormond Street Hospital (GOSH) ).
…alături de câteva imagini de ansamblu:
Foto credit: http://www.zimbo.com