Ați cumpărat vreodată absorbante și lenjerie intimă? Sunt sigură că da! Practic întrebarea mea pare una lipsită de sens că doar orice femeie face aceste două lucruri foarte naturale. Mno, dacă le faceți pe astea două în mod periodic cu o foarte mare ușurință, vă recomand să faceți o vizită și la medicul ginecolog la fel de periodic și cu o la fel de mare dezinvoltură!

Amânăm momentul? Daaaa…din păcate! 😦 Cine nu face asta? Eu sunt expertă în amânat, ultima oară am tot amânat vizita la gineco timp de 8 luni de zile. De ce? Motive, spre rușinea mea, găsesc o mie: lipsa timpului, fuga din timpul programului de lucru urmând să recuperez apoi ora pierdută, ieșirea din zona de confort,  faptul că nu am găsit încă un medic ginecolog cu care să mă simt compatibilă 100%, culminând cu frica de rezultat!

Dacă le iau pe rând, îmi dau seama că partea cu timpul ne păcălește toată viață. Până la urmă, dacă facem controale regulate și prevenim diverse afecțiuni, câștigăm timpul de partea noastră și nu invers. Mai bine pierdem o oră într-un cabinet medical decât multe altele pentru eventuale intervenții. Prevenția este cheia!

Partea cu la ce medic ginecolog apelez pentru mine este foarte importantă! Nu am nicio problemă dacă medicul e femeie sau bărbat. De altfel, primul medic de această specialitate la care am fost a fost un bărbat și a reușit cu brio să mă fac să uit de emoții. Apoi am mers la femei. De atunci, s-a nimerit să merg doar la femei. Am dat peste o doamnă doctor la care mergeam în mod regulat, iar acum prin prisma serviciului, am la dispoziție controale gratuite la Medicover și acolo am fost deja la 2 alte ginecoloage.

Deși nu țin în mod neapărat să fie femeie medicul meu ginecolog, pot adăuga că am observat că femeile sunt mult mai delicate și mai atente în utilizarea ustensilelor, pe când la bărbați există o oarecare bădărănie și în utilizarea ustensilelor și în limbaj, ori eu una nu prea ‘gust’ astfel de adresări…Dar asta e doar umila mea părere pe baza experiențelor anterioare ale mele și ale prietenelor mele, bineînțeles că sunt conștientă că părerile sunt împărțite și că generalizările nu-s bune…

Ce pretenții sau mai degrabă așteptări am de la un medic ginecolog? În primul rând, să mă asculte și să îmi explice. Să îmi spună ce observă, să îmi arate ce se întâmplă, să aibă răbdare cu mine și să nu mă zorească. Din acest motiv, optez de fiecare dată pentru cabinetele particulare! Nu critic deloc spitalele de stat și medicii din sistem (oricum majoritatea au cabinetele lor particulare), însă știu că la spital nu e timp, totul e pe grabă, oricând pot apărea urgențe, iar femeile rămân în cap cu întrebări fără răspuns. Eu vreau să am un răspuns la întrebări și mai vreau să am și timp să le adresez pe toate pentru că e vorba despre mine!

O altă frică personală când vine vorba de mersul la ginecolog nu este controlul în sine, ci frica de rezultat. Mi-e tot timpul foarte teamă de ce ar putea ieși la un simplu control pentru că am avut parte de o experiență personală mai puțin plăcută când am fost cu mama mea la oncologie pentru histerectomie. Am stat câteva săptămâni bune pe acolo și am văzut tot felul de cazuri de boli grave afectând femeile. Știu că e în mintea mea și că până la urmă fie ce o fi se poate trata, dar momentul ăsta mi-a rămas în minte și cu greu îl pot depăși…

Și totuși, în ciuda piedicilor mentale pe care singură mi le pun și care sunt uneori greu de depășit, găsesc suficiente resurse în mine să mă adun, să pun mâna pe telefon și să programez o consultație la care mă și prezint!

De ce am mărturisit toate astea? Pentru că știu că nu sunt singura care amână și poate că, prin cuvintele mele, reușesc să conving măcar o femeie să meargă cât mai repede în vizită la ginecologie. Știu că poate nu vă doare nimic și că sunteți perfect sănătoase sau că așa vă simțiți, dar adesea unele afecțiuni nu dor decât atunci când e mult prea târziu…

În Timișoara, vă pot ajuta și cu o recomandare de medic bun: dna doctor Corina DUD de la Medicover. Mie mi-a plăcut nespus de mult la control la dumneaei: e tânără, calmă, implicată și foarte comunicativă, fix ce-mi trebuia mie! 🙂

Nu mai amânați! Faceți ca ‘de mâine’ să fie astăzi!