Conform goodreads.com în anul ce tocmai a trecut am citit, pe parcursul a 17 cărți, 6488 de pagini (mai mult sau mai puțin, zic eu, depinde de editura/formatul cărților avute în mână versus edițiile găsite pe site).

Cea mai scurtă a fost o cărticică pentru copii, în limba engleză, doar 81 de pagini- The Great Egyptian Grave Robbery de Jeff Brown, una dintre cărțile seriei cu Flat Stanley.

Cea mai voluminoasă a fost Încleștarea regilor de R.R. Martin, a doua carte (care la rându-i e împărțită în două părți) din seria Cântec de gheață și foc (ecranizat drept Game of Thrones)- 968 de pagini.

18247958

Cea mai populară carte dintre cele citite în 2017 a fost Urzeala Tronurilor de același R.R. Martin, practic prima carte a seriei. Cea mai puțin populară în rândul cititorilor de pe goodreads, dar citită de mine, a fost Despre inimă și alte eseuri a lui Andrei Pleșu.

Media steluțelor acordate pentru ceea ce am citit de-a lungul anului a fost de 3.8 din 5, ceea ce denotă că am fost mulțumită de cărțile avute în mână. Primul meu review de pe site de anul acesta a fost acordat Memoriilor unei gheișe, de Arthur Golden.

9991719

De ar fi să fac un top al acestor 17 cărți, el ar arăta așa:

***** steluțe (maxim) au primit:

Urzeala tronurilor, R.R. Martin

Încleștarea regilor, R.R. Martin

Memoriile unei gheișe, Arthur Golden

Extrem de tare și incredibil de aproape, Jonathan Safran Foer

Noaptea de foc, Eric-Emmanuel Schmitt

Poftă de ciocolată, Care Santos

29324449

****

Mâna ascunsă, Agatha Christie

Despre inimă și alte eseuri, Andrei Pleșu

Privind soarele în față, Irvin D Yalom

Coajă de nucă, Ian McEwan

***

Cavalerul celor șapte regate, R.R. Martin

Supă de pui pentru suflet, Jack Canfield și Mark Victor Hansen

**

Pluta de piatră, Jose Saramago

The Great Egyptian Grave Robbery, Jeff Brown

The Adventure of the Engineer s thumb and other cases, Arthur Conan Doyle (seria Sherlock Holmes)

La Cousine Bette, Honore de Balzac

În căutarea oii fantastice, Haruki Murakami


Dacă ar fi să fac un alt top, mai personal, aș spune că au fost doar două cărți care mi-au lingușit pregătirea profesională: cele de la Saramago și Balzac! Pluta de piatră a fost o adevărată încercare: din punct de vedere stilistic această carte e deasupra tuturor, dar privită doar din acest punct de vedere, din păcate conținutul în sine nu m-a impresionat. E despre o căutare identitară, națională, politică. Această temă a căutării (de data aceasta cu valențe personale) am regăsit-o și la Murakami în În căutarea oii fantastice, de departe cea mai ciudată carte citită până acum.

În engleză, am citit 2 cărți, în franceză una singură, restul în română.

Cea mai frumoasă surpriză a fost Poftă de ciocolată de Care Santos. ❤

O altă carte care excelează stilistic prin figuri de stil este Memoriile unei gheișe. De asemenea, procedee stilistice și de punere în pagină care surprind se regăsesc și în Extrem de tare și incredibil de aproape.

17831064

Despre lecturile lui 2017 și nu numai am scris aici:

Extrem de tare și incredibil de aproape

După 3 volume din Game of Thrones

Noaptea de foc

Pofte de citit- Agatha Christie

Ce am mai citit în ultima vreme

Sistem inedit de împrumutat cărți

wishlist of authors


Sper să vă inspire lista mea! 🙂

Am dat deja startul și cursul provocării de lectură pe 2018, iar anul acesta sper să mă țin de biblioteca personală și să mai dau gata din titlurile adunate până în acest moment! 🙂